V testu uspěly drahé kávy i privátní značky řetězců

Praha - Mnoho lidí si nedokáže představit den bez šálku kávy. Protože po ránu nebývá času nazbyt, uchyluje se řada milovníků tohoto nápoje k instantní kávě jako k nejrychlejší možnosti. Znamená to ale, že se musí smířit s nižší kvalitou? Nebo získáme výměnou za vyšší cenu i lepší chuť povzbudivého nápoje?

Instantní káva je oblíbená zejména díky jednoduchosti své přípravy. Stačí ji zalít horkou vodou a může se podávat. Časopis dTest se rozhodl instantní kávy a jejich kvalitu na českém trhu otestovat. Kritérii testu bylo senzorické hodnocení (váha 30 procent), aroma kávy (30 procent), přítomnost nežádoucích látek (30 procent), držení a otevírání obalu (5 procent) a pravdivost údajů deklarovaných na obalu (5 procent).

Hodnotitele zajímalo také to, jestli je prášek vyroben z kávových zrn, nebo do něj byly přidávány i další látky jako kořen čekanky (cikorka), ječmen, žito a další kávovinové náhražky. Pokud by byl obsah dalších látek a vlhkosti vyšší než 5 procent, nesmí se výrobek již nazývat instantní kávou. Přitom v regálech s instantní kávou narazili redaktoři na výrobky, které se jí svým názvem podobaly, složením ale nikoliv. Šlo např. o Mocafe Rebecca Cafe nebo o směs Kávička, vyrobenou z kávovin namísto kávových zrnek.

V testu se potvrdilo, že se může vyplatit si za lepší kávu připlatit, nejdražší zakoupené kávy Carte Noir a Davidoff obsadily přední příčky výsledkové tabulky a byl v nich nejnižší množství nežádoucích látek. Ale i výrobky z privátních značek super a hypermarketů dopadly v testu uspokojivě, přestože jejich cena je poloviční oproti vítězným výrobků. Nejlepší aroma měl podle testovatelů výrobek Davidoff Café Gran Cuveé a Kaufland Grande Gold, nejlepší senzorické hodnocení (chuť a vůně) měly výrobky na prvních třech místech tabulky, dobře se umístil i Jacobs Kronung Královské aroma a Nescafé Classic Extra Aroma.

Výsledky testu instantní kávy
Zdroj: ČT24

Test odhalil překročení limitu karcinogenní látky

Z nežádoucích látek se testování zaměřilo zejména na přítomnost ochratoxinu A, akrylamidu a furanu. Ochratoxin A je produktem plísní a není běžnou složkou kávy. Dostává se do ní až nesprávnou manipulací a skladováním a poté jej již nejde odstranit. Ochratoxin A lékaři považují za karcinogenní, kromě toho poškozuje játra a ledviny. Zůstává v lidském těle v krvi a mateřském mléce a odbourává se pomalu, proto Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil limity ochratoxinu A pro potraviny. U kávy se jedná o 10μg na kilogram potraviny a toto množství bylo u jednoho vzorku překročeno - jednalo se o Tchibo Family Classic s hodnotou 12,9 mikrogramů (číslo šarže L1020 05:06 17). Spotřebitel se ale nemusí příliš děsit – mezi stanoveným bezpečným limitem pro potraviny a množstvím, které poškozuje zdraví, je velký rozdíl.

Další sledovanou látkou byl akrylamid, látka který vzniká v potravinách při jejich spálení, jde o mutagen a zřejmě i karcinogen. Průměrné obsahy pohybují okolo 0,5 µg/kg výrobku, (většinou od 0,2 do 1,2). Nejvyšší hodnoty akrylamidu měla káva GranArom Highland Gold a Coop Premium café, v obou případech přes 2 µg/kg výrobku.

Kávová zrna
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

Poslední testovanou látkou byl furan, který je toxický a je lékaři podezříván i z rakovinotvornosti. Obsah furanu v instatní kávě bývá kolem 0,4 µg/kg výrobku, v testovaných výrobcích byly naměřené hodnoty spíše podprůměrné až průměrné, zvýšený obsah mělo pouze Nescafé Classic Extra Aroma s 1,8 µg/kg výrobku. U obou těchto látek platí, že pro ně ještě nebyly stanoveny bezpečné limity, potravinový průmysl ale dostal od vládních agentur pokyny, jak jejich množství v potravinách udržet na uzdě.

Arabica versus Robusta

Jako milovník kávy byste také měl vědět o dvou odrůdách kávy – jemnější a dražší Arabice a zemitější Robustě s vyšším obsahem kofeinu. Většina káv avizuje, že je vyrobena z Arabiky. Vyšší množství kofeinu, jaké se objevilo např. Tchibo Family Classic (4,8 procenta) a dalších výrobků může ukazovat na použití Robusty. K jasnému stanovení typu zrn by ale byl zapotřebí nákladný DNA test.