V soutěži Ocenění českých podnikatelek zvítězila Hana Nováčková

Praha - Vítězkou čtvrtého ročníku soutěže Ocenění českých podnikatelek se v kategorii Česká zakladatelka, která podnik vlastní a řídí, stala u velkých firem s více než 100 zaměstnanci Hana Nováčková ze společnosti IPO - Star. Ta se zabývá ostrahou majetku a osob a úklidovými službami. Ocenění českých podnikatelek si odneslo pět žen ze 34 finalistek. Ženy vedou jen asi třetinu tuzemských firem, proto je chce soutěž uznáním podpořit.

V kategorii středních podniků s 25 až 99 zaměstnanci zvítězila Pavla Zálešáková ze společnosti Tech-Trade, která zpracovává tenké plechy. V kategorii malých podniků s deseti až 25 zaměstnanci si první cenu odnesla Ilona Klímová z firmy Aspius, jež obchoduje s mraženým a chlazeným masem. „Pro mě to znamená společenské uznání, satisfakci, kdy za celý rok člověk vidí jen práci, děti a pak to všechno dokola,“ uvedl Klímová.

Účastníkem soutěže mohla být pouze žena, která je stoprocentní majitelkou firmy a jejíž společnost byla založena nejpozději 1. ledna 2007. V letošním roce odpovídalo kritériím soutěže 9894 potenciálních kandidátek. Z nich bylo vybráno 196 semifinalistek, z nich vzešlo postupně 34 finalistek.

Mezi středními společnosti s 25 až 99 zaměstnanci zvítězila Pavla Zálešáková, která vyrábí tenké plechy pro vzduchotechniku. Výjmečnou podnikatelkou se stala Kateřina Kračmarová z kliniky komplexní rehabilitace Jiřího Marka Monada a cenu za výjmečný růst firmy získala Vlasta Jahelková ze Základní umělecké školy Melodie z Hořic.

Hodnocení finalistek probíhalo ve dvou rovinách. První bylo s vahou 70 procent ekonomické a vycházelo z finančních ukazatelů společnosti CCB - Czech Credit Bureau a jejich porovnáním s průměrem v daném oboru. Druhou rovinou s 30procentní vahou bylo hodnocení společenského přínosu od poroty. Soutěž byla založena v roce 2008. Jejím cílem je podpora českých žen podnikatelek.