Exim Tours se mění na holding a míří na pražskou burzu

Praha - Majitel největší tuzemské cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr plánuje podle deníku E15 sloučit své firmy pod jediný holding, jehož akcie chce poté uvést na pražskou burzu. V případě, že se záměr s primárním úpisem akcií (IPO) zdaří, bude Exim Holding první cestovatelskou skupinou na středoevropské burze. „Naše pozice pro jednání se zahraničními partnery a leteckými společnostmi bude silnější,“ vysvětluje vznik holdingu Stanislav Zíma, marketingový ředitel Exim Tours.

Zpočátku se pod Exim Holding začlení vedle české Exim Tours ještě Kartago Tours Slovakia, Kartago Tours Hungary a Exim Tours Poland. Až dosud všechny firmy fungují samostatně, spojuje je pouze osoba Nasra jako majitele. Celkový obrat skupiny je kolem osmi miliard korun, z toho podíl české Exim Tours činí 3,5 miliardy. Stranou zatím zůstane nejmenší Kartago Tours Romania.

Pražská burza by se mohla o Exim rozrůst v roce 2013

Nasrovi pomáhá s restrukturalizací i následným vstupem na burzu poradenská firma PriceWaterhouseCoopers. „Doufám, že do dvou tří týdnů už to bude oficiálně zapsáno a firmy budou vloženy. Majetek holdingu bude asi tři miliardy,“ uvedl pro E15 Nasr. Počítá přitom s tím, že s akciemi Exim Holdingu by se mohlo na pražském parketu začít obchodovat koncem roku 2013 či začátkem roku 2014.

Roman Koděra, makléř Patria Direct

„Podle odhadu našich analytiků by tržní kapitalizace firmy mohla být kolem čtyř miliard korun. Ale z prvních informací, které známe, by společnost měla nabídnout 30 procent, což je řádově 1,2 miliardy.“

Množství plánovaných akcií zatím nebylo uvedeno, což by se mělo stát až během následujícího roku. Pro začátek mluví podnikatel asi o 30 procentech. Od vzniku holdingu si slibuje i jednodušší řízení firem a úspory v nákladech, například na účetnictví, audit nebo software.

Ferid Nasr
Zdroj: ČT24

Největší tuzemská cestovatelská skupina se má ještě před vstupem na burzu rozšířit na Balkán. Do měsíce chce Nasr podepsat smlouvu o koupi nejmenované cestovní kanceláře, která působí v Srbsku, Chorvatsku a Slovinsku. „Za dva roky by měl být obrat holdingu deset miliard,“ dodal Nasr. K dalšímu růstu má přispět i vstup na burzu. Získané prostředky chce firma využít na akvizice v Německu a Francii. Přehledná struktura Exim Holdingu může také podle Nasra zjednodušit případný vstup strategického partnera.

Podle analytika firmy Cyrrus Karla Potměšila má Exim Holding šanci na úspěch. „Ten obor může být ziskový, tržby firmy naznačují, že na pražskou burzu patří,“ poznamenal. „Lze předpokládat, že by se tato emise zařadila někam mezi středně velké tituly, možná menší tituly na pražské burze. Každopádně je to potenciální titul ze segmentu, který u nás není reprezentován, tudíž pro investory by to určitě znamenalo oživení nabídky,“ říká Jiří Kovařík, mluvčí Burzy cenných papírů Praha.

Například tržní kapitalizace autobazaru AAA při vstupu na burzu přesáhla tři a půl miliardy korun. Ještě o dvě miliardy více při prvním úpisu akcií vydělala Fortuna.

Exim Tours to ale - podobně jako zahraniční konkurence - nebude mít na trhu jednoduché. Kvůli krizi, vysokým cenám ropy a situaci v Řecku odepsaly akcie TUI Travel téměř 40 procent. Ještě hůře je na tom Thomas Cook, který se za tři roky svezl z 15 liber na 4,5.