HTC se stal americkým lídrem smartphonů

New York – Taiwanský výrobce mobilních telefonů HTC vytlačil Samsung Electronics a stal se největším prodejcem smartphonů ve Spojených státech. HTC těží zejména z rostoucí obliby platformy Android a nižší poptávky po telefonech iPhone od Applu (AAPL) a BlackBerry od Research In Motion (RIM).

Oproti loňsku se HTC podařilo zvýšit prodeje o 10 procent, a s 24 procenty se tak ve třetím čtvrtletí roku dostal do čela největšího světového trhu s chytrými telefony. Druhé místo obsadil Samsung s 21 procenty, zatímco Apple spadl s pětinovým podílem na třetí příčku. Tradiční výrobce manažerských telefonů Research In Motion si z prodejního koláče ukousl devět procent. 

Společnosti HTC, která byla v roce 2008 průkopníkem v použití Androidu od Googlu ve svých telefonech, nahrávala zejména silná spolupráce s dopravci a také fakt, že pro každého operátora byla schopna vyrobit speciální modely mobilů.

Wang Wanli, RBS Asia 

„Vzhledem k tomu, že iPhone 4S se během minulého čtvrtletí ještě neprodával, měli ostatní výrobci příležitost, které se nakonec nejlépe chopil HTC.“

V dalším čtvrtletí by však pozici největšího amerického prodejce mohl opět atakovat Apple s příchodem nového iPhonu 4S, stejně jako Samsung, který představil či představí v blízké době nová mobilní zařízení. Důvodem je to, že HTC očekává poprvé za dva roky nižší dodávky svých telefonů do USA.