Investory roku jsou Brembo, Edwards a NetSuite

Praha - Vítězi soutěže Investor roku se za rok 2010 staly společnosti Brembo, Edwards a NetSuite Czech Republic. Ocenění získaly mimo jiné za nově vytvořená pracovní místa a společenskou prospěšnost. Výsledky oznámila agentura CzechInvest, která akci organizuje spolu se Sdružením pro zahraniční investice-AFI.

I letos se soutěžilo v šesti kategoriích. V paralelní soutěži Podnikatelské nemovitosti roku 2010 byly oceněny Strategická průmyslová zóna Holešov, Strojírna Oslavany a Podnikatelský inkubátor Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci. Oceněné nemovitosti podle odborné poroty loni nejvíce přispěly k rozvoji podnikání v Česku.

Enrico Bologna, regionální ředitel, Brembo

„Česká republika je velmi zajímavý trh - to je důvod, proč jsme tady. Myslím, že není lepší cesta, jak rozjet podnikání v této zemi, než to, jak jsme to udělali my.“

V kategorii zpracovatelský průmysl zvítězila společnost Brembo Czech s. r. o. Investovala do výstavby nové továrny v Ostravě-Hrabové na odlévání, zpracování a montáž brzdových destiček a dalších hliníkových komponentů. Investorem roku 2010 s největším inovačním potenciálem je výzkumné a vývojové centrum Teal R&D Edwards ve výrobním areálu Lutín na Olomoucku. Podle pořadatelů má všechny předpoklady pro to, aby se stalo výzkumným a vývojovým centrem evropského významu. Společnost NetSuite Czech Republic ovládla kategorii IT a Strategické služby. V Brně se zabývá výzkumem a vývojem softwarového vybavení.

Investor roku 2010 (zdroj: ČT24)

Titul Průmyslová zóna roku si odnesla zóna v Holešově, která patří k největším rozvojovým plochám v České republice. V zóně jsou pro investory připravené pozemky o rozloze od půl do 360 hektarů. Během roku 2010 si ji vybralo pro realizaci své investice šest investorů. Brownfieldem roku 2010 se stala Strojírna Oslavany spol. s r. o., která přebudovala bývalý rosicko-oslavanský důl Kukla na moderní centrum pro vzdělávání. Areál zaujímá rozlohu 5,4 hektaru a uplatnění v něm nalezne 160 lidí. Podnikatelský inkubátor Vědeckotechnického parku olomoucké univerzity, který zvítězil v kategorii high-tech Nemovitost roku, pomáhá začínajícím podnikatelům s originálními nápady. Inkubátor je v současné době plně obsazen a působí v něm 27 firem.

CzechInvest
Zdroj: ČT24

Investor roku a Podnikatelská nemovitost roku jsou odborné soutěže vyhlašované každoročně Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Sdružením pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Letos se uskutečnily pojedenácté, podruhé společně.