Vinaři letos vyrobili přes dva miliony lahví Svatomartinského

Brno - Od příštího pátku půjde na český trh kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín. Je to asi o 400 tisíc více než loni. Právo používat tuto značku získalo letos 365 vzorků. Zájem vinařů o Svatomartinské v posledních letech roste. Zájemců letos bylo tolik, že se výběr musel konat ve dvou dnech - 25. října a 1. listopadu. Celkem letos svá vína přihlásilo 125 vinařů, tedy o čtvrtinu více než loni.

Zatímco loni se o značku Svatomartinské ucházelo 100 vinařů s 238 víny, letos už to bylo 125 vinařů a vinařských firem s 435 víny. Po dvoukolovém hodnocení dostalo právo používat značku Svatomartinské 365 vín.

Obnovená tradice Svatomartinského se chytla

„Enormní poptávka po Svatomartinských vínech ze strany spotřebitelů vyvolala mimořádný zájem vinařů o možnost spojit svou produkci se zavedenou a populární značkou Svatomartinské. Oproti počátkům obnovené tradice Svatomartinského v roce 2005 je jich letos čtyřikrát tolik,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. Nárůst zájmu vinařů podle něj s sebou nese také pozitiva pro spotřebitele v podobě rozmanitější nabídky.

Rozhovor s Pavlem Večeřou (zdroj: ČT24)

V letošní nabídce bílých Svatomartinských vín bude nejvíce zastoupená odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín. U dalších bílých odrůd Veltlínského červeného raného je to 23 a u Muškátu moravského 43 druhů. Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům s 80 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých budeme vybírat z 37. Modrý Portugal naopak dominuje mezi červenými s 62 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé se 17 víny a sedm vín bude cuvée, neboli směs více odrůd.

Koštovat se bude v Brně i v Praze

První lahve Svatomartinského se otevřou už za týden. Vinařský fond pořádá tradiční Svatomartinský košt v Brně, kde se 11. listopadu v 11:00 otevřou první lahve. Návštěvníci budou mít příležitost ochutnat 100 vzorků vín. Na Svatomartinský košt navíc navážou Svatomartinské hody, na nichž si budou lidé moci za zvýhodněnou cenu vychutnávat ve vybraných restauracích v Brně speciality připravené ke Svatomartinským vínům. V Praze Svatomartinská vína ovládnou náměstí Jiřího z Poděbrad stylově na Vinohradech ve spojitosti s tradiční pečenou husou.

Pavel Večeřa, projektový manažer Vinařského fondu

„Ten zvyk není nic nového, traduje se z doby Josefa II. Byl to takový zvyk, že v této době, kdy končila čeledínům služba, uzavírali službu na další rok a bylo zvykem si přiťuknout novým mladým vínem.“

Vydáno pod