Sazka letos do sportu nedá nejspíš nic, říká nový šéf firmy

Praha - Ještě v roce 2003 poslala Sazka sportovcům přes jednu miliardu. Teď do sportu nepůjde nic, nebo jen minimální částka. Peníze ze Sazky putují především na obsluhu dluhu za O2 arenu. V příštím roce bude podle Kamila Zieglera, generálního ředitele Sazky, záležet na platné legislativě. Je však pravděpodobné, že do sportu peníze v příštích letech opět potečou.

"Za letošní rok nová Sazka do sportu nedá nic, nebo dá nějakou relativně
minimální částku, protože ta alikvóta je rozdělená," řekl Ziegler.

Proč se na sport nedostane?

„Problém je v tom, že naši předchůdci, předcházející akcionáři a management už v lednu letošního roku rozkrojili medvěda, který ještě nebyl uloven a oni už ty odvody udělali v částce, která bude evidentně větší než skutečně vytvořený odvod (…). Byly to prostředky, které sloužily k obsluze dluhu na O2 arenu, tedy skutečně do toho sportu nešly, tam je ta nula,“ řekl Kamil Ziegler.

Existuje velmi ostrá čára mezi Sazkou a novou firmou Sázková kancelář. Firma by letos měla skončit, na rozdíl od staré Sazky, v provozním zisku. Původní Sazka vykáže miliardové ztráty. O co se Sázková kancelář bude snažit, to je především obnovení důvěry sázkařů a obchodních partnerů. O co se loterijní společnost už snažit nebude, to jsou nejádrové aktivity -podnikání v pozemcích, prodávání vína atd. To, na co se společnost spolehne, budou kurzové sázky.

Loterijní firmu převzala v tomto týdnu Sázková kancelář kontrolovaná společnostmi PPF a KKCG, poté co v úterý podepsala s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou poslední dokumenty. Ziegler se stal generálním ředitelem Sazky.

Sazka se kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny dostala letos v květnu do konkurzu. Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč.

Rozhovor s Kamilem Zieglerem (zdroj: ČT24)