Zisk BNP spadl kvůli řeckým dluhům o 72 procent

Paříž - Největší francouzské bance BNP Paribas přineslo třetí čtvrtletí čistý zisk jen ve výši 541 milionů eur (zhruba 13,6 miliardy korun), což je meziroční propad o téměř 72 procent. Za výrazným zhoršením jsou odpisy řeckých dluhopisů v objemu 2,26 miliardy eur, což je mnohem víc, než čekali analytici. Banka se chystá i propouštět, ovšem konkrétní plány zatím nechce zveřejnit.

Odpis řeckého dluhu představuje zhruba 60 procent celkové investice BNP Paribas do řeckých dluhopisů. Banka ve čtvrtletí zároveň prodávala dluhopisy členských zemí eurozóny, konkrétně v objemu několika miliard eur.

Podle šéfa BNP Paribas Baudouina Prota je banka v současné době dostatečně připravena na to, aby se vypořádala se ztrátami v souvislosti s dalšími odpisy řeckého dluhu. Zvládla by i takovou situaci, kdyby Řecko vyhlásilo státní bankrot.

Baudouin Prot, generální ředitel BNP Paribas

„Státní bankrot (Řecka) bychom zcela jistě zvládli. Bylo by to nepříjemné, ale zvládli bychom to. Já si myslím, že rezervy na odpis řeckého dluhu máme adekvátní. Ale uvidíme, jak to bude vypadat.“

zdroj: Reuters Insider

BNP ve třetím čtvrtletí snížila objem státních dluhopisů zemí eurozóny o 20,7 procenta a v současné době má v portfoliu dluhopisy zemí eurozóny v objemu 58,6 miliardy eur (zhruba 1,5 bilionu korun). S dalším prodejem státních dluhopisů banka zatím nepočítá, dodal Prot. Management původně předpokládal, že v souvislosti s odpisy řeckého dluhu odepíše maximálně 1,7 miliardy eur. Skutečnost je tedy horší, než se banka domnívala.

BNP Paribas
Zdroj: ČT24

Úsporná opatření budou známa v polovině listopadu

Banka se po výrazném poklesu ceny svých akcií připravuje na odprodej části majetku, s kterým bude spojeno i propouštění. Týkat se bude převážně zaměstnanců ústředí a investičního bankovnictví. Prot ale nechtěl říci nic konkrétnějšího: „Na číslech pracujeme, oznámíme to v polovině listopadu.“

Přestože analytici s poklesem zisku počítali, v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk se sníží pouze na 991,9 milionu eur. Celkové výnosy během třetího čtvrtletí meziročně klesly o 7,6 procenta na deset miliard eur (zhruba 251,5 miliardy korun), zatímco analytici počítali s mírnějším poklesem na 10,48 miliardy eur.

BNP Paribas je vzhledem ke své velikosti a k přítomnosti na finančních trzích jednou z bank, které jsou nejvíce ohroženy dluhovou krizí v eurozóně. Krize není zdaleka zažehnána, naopak hrozí, že nečekaně oznámené referendum o další pomoci Řecku situaci ještě vyhrotí.

Propouštění chystá i ING

Přestože nizozemská finanční skupina ING ve třetím čtvrtletí prudce zvýšila čistý zisk na 1,69 miliardy eur (42,5 miliardy korun) z 239 milionů eur před rokem, zruší 2 700 pracovních míst. Uskupení tak sníží počet zaměstnanců nizozemské divize drobného bankovnictví o desetinu. 

Propouštění kvůli zhoršujícím se podmínkám na finančních trzích již dříve ohlásili také nizozemští konkurenti ABN Amro a Rabobank. Společnost ABN plánuje zrušení 2 350 pracovních míst a Rabobank hodlá zrušit přes 1 200 pracovních míst.