Zisk Fortuny klesl kvůli rozjezdu loterie o 58 procent

Praha - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group zaznamenala ve třetím čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 2,3 milionu eur (zhruba 57,8 milionu korun). Jednalo se tak o meziroční propad o zhruba 58 procent. Hrubý výnos po vyplacení výher se zvýšil o 9,2 procenta na 23,1 milionu eur (asi 581 milionů korun).

Dle agentury Reuters výsledek silně zaostal za odhady analytiků a za jeho zhoršením jsou především náklady na rozjezd loterie. Analytici v průměru očekávali, že zisk bude ve čtvrtletí činit 3,8 milionu eur.

Po vyplacení výher se hrubý výnos zvýšil o 9,2 procenta na 23,1 milionu eur (zhruba 581 milionů korun). To je naopak lepší výsledek, než předpovídali analytici, kteří počítali s částkou 22,1 milionu eur.

Ondřej Moravanský, analytik makléřské firmy Cyrrus

„Výsledky Fortuny nepřinesly větší překvapení. Potvrdil se pokračující meziroční růst ukazatelů sázkového trhu, stále roste také objem sázek přijatých on-line. Negativně však vidíme horší než odhadovaný pokles provozního zisku EBITDA. U tohoto ukazatele se sice v souvislosti se zahájením loterie pokles očekával, výsledek je však horší než tržní očekávání.“ 

Podle finančního ředitele Fortuny Michala Vepřeka by čistý zisk společnosti za celý rok 2011 měl být v souladu s očekáváním analytiků, tedy zhruba 14 milionů eur. EBITDA by měla za letošek činit 20 milionů eur. Za prvních devět měsíců roku klesl Fortuně meziročně zisk (EBITDA) o 17,3 procenta na 14,2 milionu eur (zhruba 350 milionů korun).

Negativní je také reakce akcií Fortuny na pražské burze, kde během dopoledne klesly o dvě procenta na 96 korun a na této hodnotě zůstaly i kolem čtvrté hodiny odpoledne.

„Na konci roku očekáváme výsledky na úrovni očekávání analytiků, to znamená na úrovni EBITDA okolo 20 milionů eur,“ říká Michal Vepřek, finanční ředitel Fortuny.

Loterie Loto nebyla pro Fortunu ani zklamáním, ale ani nadšením

„Výborný výsledek ve sportovním sázení, velký úspěch stíracích losů, loterie Loto podle očekávání, ani zklamání ani nadšení,“ komentoval výsledky generální ředitel Fortuny Jiří Bunda. Loterii Loto spustila Fortuna v červenci jako reakci na problémy Sazky. Na trhu stíracích losů získala Fortuna 50procentní tržní podíl, na trhu loterií 14 procent. Stále platí cíl získat do tří let na trhu loterií podíl 20 až 30 procent, doplnil ředitel loterijního projektu Fortuny Martin Illner. V úterý spustila Fortuna novou loterii Zlatých 11, tržby jsou prý v prvních dnech podobné, jako byly v rozjezdu Lota.

Jak to bude v příštím roce

V příštím roce si Fortuna slibuje zvýšení zisků díky zájmu sázkařů o letní olympiádu nebo mistrovství Evropy ve fotbale. Hodně si také slibuje od internetového sázení v Polsku, kde se už zaregistrovalo dvanáct tisíc zájemců. K rozjetí nového byznysu má Fortuně pomoci i převzetí polského Tipsportu. Na českém trhu bude proti konkurenci bojovat i pomocí miniaturních terminálů.

Vydáno pod