Spuštění reforem daní a penzí se možná odloží o rok

Praha – S termíny spuštění klíčových vládních reforem by se ještě mohlo hýbat. Premiér Petr Nečas (ODS) připustil, že by se celá daňová reforma mohla posunout až na rok 2014. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase upozornil, že se diskutuje také o odsunutí startu důchodové reformy o rok. S návrhem na odložení startu změn v systému penzí přišli také sociální demokraté. Místo roku 2013 by se podle nich měly rozjet až od roku 2015, aby svůj názor na ně mohli občané vyjádřit ve volbách.

Celá daňová reforma by mohla odstartovat až v roce 2014, připouští premiér. „Úvaha o roku 2014 je úvaha motivovaná nikoliv politicky, ale čistě legislativně technicky. Ukazuje se, že spuštění jednotného inkasního místa bude skutečně možné až od 1. ledna 2014,“ upozornil. Oddělovat start jednotného inkasního místa by podle něj nebylo vhodné. „Já jsem přesvědčen o tom, že vhodnější bude, samozřejmě s výjimkou loterijní daně – ta má i v návrhu jinou, rozloženou účinnost –, spustit všechno naráz,“ dodal.

Nyní se podle Nečase zkoumají návaznosti odkladu daňové reformy také na změny v systému penzí. „Já si myslím, že je průchodný leden 2013, ale to je otázkou velice podrobných legislativních analýz a vazeb na jednotné inkasní místo a občanský zákoník,“ podotkl.

Diskusi o odsunutí spuštění penzijní reformy připouští i Kalousek. Rozhodně ale nehodlá kývnout na návrh sociálních demokratů, kteří by chtěli start reformy odložit až na rok 2015. „Že bychom byli ochotni přeložit termín za volební období, kdy vyprší mandát této vlády, je naprosto absurdní a nemyslitelné,“ zdůraznil ministr financí. Reformy jsou podle něj nezbytné a nelze je odkládat.

Petr Nečas

„Rozhodně musím říci, že jsem proti tomu, aby se (důchodová reforma) posouvala na rok 2015. Já z principiálních důvodů nesouhlasím s tím, aby jakákoliv vláda dávala účinnosti zákonů za horizont volebního období,“ uvedl s tím, že takový postup může vést k tomu, že změny uvádí do života ministři, kteří proti nim v předchozím volebním období hlasovali.

Stanovisko Kalouska a Nečase podporuje i nejmenší vládní strana Věci veřejné. „Od Věcí veřejných je třeba očekávat plnou podporu tomuto návrhu,“ řekl předseda VV Radek John. VV podle něj podporují odložení daňové i důchodové reformy. Daňové reformě vytýkají, že přinese výpadek 20 miliard korun z příjmu státního rozpočtu. „Odložení je i krizové řešení, které přináší rozpočtu 20 miliard na příští rok,“ dodal John.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

ČSSD: Odklad reforem by zastavil obstrukce ve sněmovně

Odložení vzniku druhého pilíře by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pomohlo ke stabilizaci veřejných rozpočtů v době očekávaného zpomalení domácí i evropské ekonomiky. Státní důchodový systém prý totiž připraví zhruba o 20 miliard korun ročně. Fondy v rámci druhého pilíře by navíc nebyly vystaveny současným prudkým turbulencím na finančních trzích, míní Sobotka.

Ke slovu by se podle něj dostali také občané. „Umožnilo by to, aby se k tomuto kontroverznímu a riskantnímu kroku vyjádřili občané v příštích parlamentních volbách, které se budou konat nejpozději na jaře roku 2014,“ uvedl Sobotka k návrhu. V takovém případě by prý ČSSD šla do parlamentních voleb se závazkem druhý pilíř zcela zrušit.

Pokud by koalice přistoupila na odložení termínu spuštění penzijní reformy na rok 2015, mohli by se podle Sobotky poslanci ČSSD vrátit k projednávání vládních návrhů v Poslanecké sněmovně bez využití metody obstrukce. Ta zdržuje projednávání reformních zákonů již několik dní.