Nafta dražší než benzin

Praha - Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily, zlevnil jen LPG. Nejvíce stoupla cena motorové nafty, která se v průměru prodávala o 36 haléřů dráž za 34,99 Kč za litr. Cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 v průměru stoupla o 14 haléřů na 34,87 koruny za litr.

Nejlevnější je LPG

Benzin Special 91 byl dražší o 20 haléřů, řidiči ho tak mohli koupit v průměru za 34,19 koruny za litr. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem o čtyři haléře méně, v průměru 16,72 koruny za litr.

Nafta šla nahoru, benzin zlevnil

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena nafty minulý týden poprvé po zhruba dvou a půl letech překonala cenu benzinu. Zdražila o 28 haléřů na 34,88 koruny za litr. Naopak benzin zlevnil o pět haléřů na 34,80 Kč/l.

Ceny benzinu by mohly opět klesnout

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák zdůvodnil zdražení růstem průměrných cen nafty na burze v Rotterdamu. Pozitivní zprávou pro motoristy je podle něj ale silnější kurz koruny vůči dolaru. „Díky tomu bychom se v následujících dnech měli dočkat poklesu cen, který by se mohl pohybovat až v řádu desetihaléřů,“ řekl Čermák.

Vydáno pod