Státy málo chrání strategické síťové infrastruktury

Praha - Klíčové infrastruktury jednotlivých zemí, jako jsou rozvody elektřiny, vody a plynu, by jen stěží odolaly kybernetickému útoku. Varování vyplývá ze studie výrobce bezpečnostních technologií McAfee, podle které přitom 80 procent firem z těchto sektorů už zaznamenalo rozsáhlý útok. Hackeři měli v poslední době například dvoutýdenní ochromení Estonska, blackout v Brazílii nebo krádež emisních povolenek v Česku za stovky milionů korun. Útočníkům stačí jen pár kliků na to, aby v lepším případě způsobily vážné problémy, v tom horším úplný kolaps.

„Jsou určitě země, které by nebyly schopné tyto škody nahradit. Můžeme to porovnat s nějakou přírodní katastrofou, která znemožní život v regionu,“ uvedl ředitel McAfee pro Česko a Slovensko Pavel Hanko. Nejvíc kybernetických útoků přichází ze Spojených států, Ruska a Číny. Navíc Čína je jim schopna nejlépe čelit. Paradoxně díky komunistickému režimu, který internet kontroluje. Případné prolomení ochranný systémů by nejen Čínu přišlo draho. Průměrné náklady na odstranění následků úspěšného útoku totiž přesahují sedm milionů dolarů.

Pavel Hanko, ředitel McAfee pro Česko a Slovensko

„Hodnota peněz nebo škody, které jsou způsobené kyberterorismem, převyšuje hodnotu špinavých peněz z drog.“

Mnohem častěji se ale hackeři snaží z internetu získat citlivé údaje, které později prodají. „Jejich cílem není zničení, ale naopak, aby se potichu dostali do systémů a byli co možná nenápadní a přitom velmi rychlí. Drtivé většině útočníků jde o peníze,“ přibližuje šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Hackeři napadli i Českou poštu

S podobným útokem se setkaly i české společnosti. Jako poslední Česká pošta, která do ochrany dat investuje až čtyři procenta zisku. V roce 2009 to bylo téměř 30 milionů korun. „Na začátku prosince loňského roku došlo k hackerskému útoku, kdy byla napadena jedna aplikace České pošty pro firemní podavatele. Bylo to velmi nepříjemné, protože to bylo před Vánocemi a týkalo se to balíkových zásilek,“ vysvětlila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Česká republika byla dlouhou dobu vůči útokům imunní. Především kvůli jazykové bariéře. Tato situace se však změnila. V současnosti je řada spamů, které přichází ze zahraničí, napsaná perfektní češtinou. Navíc jsou Češi podle IT odborníků snadným terčem, protože nejsou dostatečně ostražití.

Vydáno pod