Na zateplení obecních budov mají jít dvě miliardy

Praha - Z operačního programu Životní prostředí zřejmě k obcím a městům zřejmě poputuje kolem dvou miliard korun na zateplování veřejných budov. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) tím chce obcím zčásti nahradit peníze, o které přišly v dotačním programu Zelená úsporám. Informaci dnes na semináři ekologického Hnutí Duha zveřejnil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

„Pro projekty úspor energie realizované u veřejných budov otevřeme ve druhé polovině roku 2011 výzvu s alokací kolem dvou miliard korun,“ zdůraznil ministr, který nedávno zastavilo přístup obcí k Zelené úsporám kvůli nedostatku peněz v programu. Rada Svazu měst a obcí ČR s tím vyjádřila zásadní nesouhlas. V programu Zelená úsporám měly radnice původně k dispozici kolem čtyř miliard korun.

Program Životní prostředí je jedním z těch, přes které do Česka proudí dotace z Evropské unie. Zelená úsporám má peníze z prodeje emisních kreditů, kterých dosud ministerstvo životního prostředí prodalo za téměř 19 miliard korun. Program poskytuje dotace na energetické úspory v obytných domech.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)