Soud obdržel rekordní pohledávku za Sazkou

Praha – Na Městský soud v Praze dorazila další významná pohledávka za Sazkou. Zaslalo ji Občanské sdružení Zelený ostrov (OSZO) a činí celkem 8,128 miliardy korun. Sdružení Zelený ostrov je přitom majitelem firmy Bestsport, tedy provozovatele O2 areny. Pohledávka byla na podatelnu soudu podána ve čtvrtečních odpoledních hodinách, a tudíž zatím nebyla formálně zapsaná ani zveřejněná.

Pohledávku podali lidé blízcí šéfovi Sazky Aleši Hušákovi - Pavel Kořan, Jaroslav Němec a Jan Boháč. „Toto podání bylo neoprávněné. Každopádně, pan magistr Boháč není předsedou sdružení Zelený ostrov. Je to pohledávka velice a velice sporná a v tuto chvíli může být jen použita do jakési hry, kterou pan generální ředitel doktor Hušák hraje,“ vyjádřil se Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů a člen Zeleného ostrova.

Soud zatím sečetl pohledávky za 4,2 miliardy

Mluvčí soudu Martina Lhotáková o pohledávkách za Sazkou:

„Očekáváme, že další ještě doručí pošta. Stále předpokládáme, že definitivně bude možné uzavřít celkový počet pohledávek a jejich hodnotu ve středu příštího týdne.“

Celkem soud obdržel 2 127 přihlášených pohledávek. Formálně je jich však evidováno 1 190 a jejich hodnota přesahuje 4,2 miliardy korun. Soud podle své mluvčí Martiny Lhotákové nepřetržitě eviduje a zveřejňuje dosud přihlášené a nově doručené pohledávky. Přijetí pohledávky londýnské The Bank of New York Mellon, která je zajišťovacím agentem držitelů dluhopisů Sazky, však zatím Lhotáková nemohla potvrdit. Většinovými držiteli dluhopisů jsou firmy kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG.

O platnost pohledávky občanského sdružení se zřejmě strhne boj. Zelený ostrov totiž vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy, a podle některých členů tohoto sdružení tak Zelený ostrov na přihlášení pohledávky nemá právo. Stejně tak se prý povedou spory o další pohledávky. Zelený ostrov z téměř stovky procent vlastní Bestsport. Sama Sazka drží v Bestsportu 0,068 procenta.

Podle vedoucího ekonomické rubriky Aktuálně.cz Zdeňka Johna je však navíc sporné, kdo pohledávku podal. Otazníky se vznášejí i kolem samotné pohledávky. „Ta pohledávka údajně vznikla tak, že jsou to peníze, které mělo Občanské sdružení Zelený ostrov dostat od Sazky na to, aby mělo na zaplacení O2 areny,“ tvrdí John. Ať už pohledávku podal kdokoliv, je pravděpodobné, že za ní stojí šéf Sazky Aleš Hušák, dodává John. Určitě totiž podle něho jednal s lidmi, kteří pohledávku k soudu podali.

KKCG považuje přihlášení pohledávky OSZO za „akt zoufalství“

„Hušák a několik posledních spřízněných sportovních úředníků jsou zjevně schopni udělat cokoli. Přihlásit údajnou pohledávku lidmi, kteří ani nejsou oprávněni jménem Zeleného ostrova jednat, je už jen pouhé a čiré zoufalství v marné snaze udržet se ve svých funkcích co nejdéle. Takováto protiprávní přihláška nejen nemůže mít vliv na složení věřitelského výboru, ale naopak bude znamenat velmi zásadní a nezvratné důsledky pro osoby, které jsou pod ní podepsány.“

Podle Oldřicha Lomeckého, místopředsedy České obce sokolské, která je členem OSZO, záleží platnost pohledávky Zeleného ostrova na výkladu právníků. Soud musí podle něj rozhodnout o platnosti valné hromady Zeleného ostrova, která odvolala výkonný výbor, jehož šéf Jan Boháč pohledávku přihlásil. O samotné platnosti pohledávky pak rozhodne insolvenční spráce. „Existují posudky o validitě i nevaliditě pohledávky,“ podotkl Lomecký. Přihlášku OSZO podepsal vedle Boháče šéf ČSTV Pavel Kořan a dále Jaroslav Němec, prezident Asociace tělovýchovných jednot, jež rovněž patří mezi členy Zeleného ostrova.

Majitel největšího podílu pohledávek bude mít hlavní slovo

Soud předá seznam všech pohledávek insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi, který je rozdělí na sporné a nesporné a jejich soupis by měl předložit 15 dní před prvním zasedáním věřitelského výboru, tedy 11. května. Přihlašování pohledávek je klíčové především pro první schůzi věřitelů, která se koná 26. května. Tam totiž bude mít největší váhu slovo věřitele s nejvyšším procentem pohledávek.

Proti nesporným pohledávkám se nelze odvolat. U sporných se však může spustit takzvané incidenční řízení, kdy se majitel sporné pohledávky může hájit proti verdiktu správce. Pokud by se však ukázalo, že pohledávka není oprávněná, bude muset majitel pohledávky požadovanou sumu do majetkové podstaty doplatit.

Za vše může O2 arena

Loterijní společnost do problémů dostala pražská multifunkční hala O2 arena. Sazka má totiž problémy s jejím splácením. Soud způsob řešení situace firmy dosud nestanovil, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce. Sazka je v úpadku od konce března.

Kdy bude ale všemu konec, vůbec není jasné. Právní spory mohou trvat několik měsíců, možná i let, míní John. Do všeho však bude vstupovat zdraví Sazky. Pokud totiž chce někdo loterijní společnost převzít, má na to jen několik týdnů. Tržby totiž klesají a její stav se rychle zhoršuje.