Špatně sjednaná hypotéka vás může vyjít draho

Praha – Hypotéky u Čechů opět získávají na oblibě. Jenom za letošní první čtvrtletí jich banky poskytly přes 14 tisíc, tedy skoro o polovinu víc než loni. Bankéři se proto předhánějí v nabídkách. Ne všechny jsou ale výhodné a špatně vyjednané podmínky můžou klienta banky vyjít pořádně draho. Právě na hypotéky se zaměřil i pořad Suma sumárum.

Zájemcům o hypotéku odporníci jednoznačně radí, aby se už při podpisu smlouvy připravili na všechno, co je bude v průběhu splácení čekat, především na chvíli, kdy jim skončí doba fixace úrokové sazby. „Jedna z největších chyb, kterou vůbec lidé dělají, je, že nestíhají refinancovat, nestíhají termíny a platí nehorázné úroky jenom proto, že nevěděli - a banky na tom vydělávají velké peníze,“ upozorňuje odborník na hypotéky Aleš Kratochvíl.

Banky přitom mají povinnost klienta na konec fixace upozornit nejméně čtyři týdny předem. Pokud se mu nová úroková sazba nelíbí, má potom dostatek času, aby se rozhodnul, zda bude hypotéku refinancovat.

Jak na hypotéku (zdroj: ČT24)

Klíčem k refinancování je přitom komunikace s bankou. Velká část lidí právě komunikaci podcení a nechá si líbit úroky, které jim na konci fixace banka sama navrhne. Přitom by stačilo hledat lepší nabídky a vyjednávat s bankou, protože v 99 procentech případů banka nakonec nabídne lepší podmínky.