Albert na Praze 9 uzavřen, v prodejně se našly mrtvé myši

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce po dnešní kontrole uzavřela prodejnu Albert v Cíglerově ulici na Praze 9 nedaleko stanice metra Rajská zahrada. Inspektoři tam pod paletami objevili mrtvé myši. Na prodejní ploše i v regálech s potravinami pak leželo velké množství myšího trusu. Inspektoři znovu zkontrolují situaci v prodejně zítra.

„Naše hypotéza je, že hlodavci se dostali při závozu prodejny dovnitř a pozřeli návnadu a posléze zemřeli. Byli nalezeni dva,“ uvedla Dana Dvořáková, mluvčí společnosti Ahold, které síť supermarketů Albert patří. Řetezec se zákazníkům omlouvá a věří, že se obchod zítra znovu otevře. „Po dohodě s vedením společnosti Ahold bude další kontrola provedena 29. dubna 2011 v dopoledních hodinách. Další postup inspekce se bude odvíjet od zjištění, která vyplynou z této následné kontroly,“ informoval Michal Spáčil z oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jenže některým lidem omluva společnosti nestačí. Bojí se, že se situace bude opakovat. Část místních navíc tvrdí, že nemá na výběr. Další prodejna na opačném konci sídliště se jim zdá daleko. Albert v Cíglerově ulici je vzdálený jen několik kroků od stanice metra.

Reportáž Pavla Štrunce a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Hlodavci v prodejnách nejsou výjimkou

Podobný problém řeší prodejci potravin po celé republice. Inspektoři letos v únoru kvůli myšímu trusu uzavřeli také diskontní prodejnu Lidl v Prostějově. Lidl ovšem nedostatky rychle odstranil a už následující den souhlasila inspekce se znovuotevřením prodejny.

Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám byly v únoru uzavřeny také dvě provozovny ve Středočeském kraji. V prodejně potravin Aleny Hollanové v Obříství na Mělnicku našli inspektoři myší trus, v pražské výrobně medovníků společnosti STATUS - BOHEMIA company byla objevena plíseň.

Ahold pak stejnou situaci řešil v roce 2005 v Hypernově v Jindřichově Hradci. Inspekce tam tehdy zakázala prodej všech potravin - našly se totiž důkazy, že se hlodavci v prodejně objevují opakovaně.

Lidl
Zdroj: ČT24