ČT: Kalousek chce úplně zrušit státní podporu stavebního spoření

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce od roku 2012 úplně zrušit státní podporu stavebního spoření u starých i nových smluv. Stát by tím podle něj ušetřil až 13 miliard korun. Opatření by se dotklo zhruba 5 milionů Čechů, kteří aktuálně státní podporu stavebního spoření čerpají. Dosud platné omezení státního příspěvku včera zrušil Ústavní soud.

Kalousek chce snížit zátěž, kterou stavební spoření znamená pro státní rozpočet. Státní podporu proto chce osekat co nejvíce. S prosazením záměru, aby byla zrušena úplně, to ale nejspíš bude mít velmi těžké. Odmítají to totiž koaliční partneři TOP 09 – občanští demokraté i Věci veřejné. Ekonomický expert VV Michal Babák České televizi řekl, že si dokáže představit pouze snížení státní sociální podpory na polovinu, u nových smluv tedy ze 3 000 korun na 1 500 Kč.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Myslím si, že je to skutečně přežitý produkt na finančním trhu. Takto postavený produkt stavebního spoření neznamená nic jiného než deformaci spravedlivé hospodářské soutěže na finančním trhu.“

Ministr financí se nicméně vzdát nehodlá. „Chci se koaličních partnerů velmi naléhavě ptát, zda by nesouhlasili s ještě větším snížením stavebního příspěvku, ideálně s jeho zrušením,“ prohlásil. „V každém případě předložíme minimálně to, co bylo dohodnuto, to znamená snížení příspěvku na 2 000 korun a velmi výrazné účelové svázání jenom na účely bydlení,“ dodal.

Koalice už státní podporu stavebního spoření jednou osekala. V rámci úspor ji snížila od roku 2012 na polovinu, pro rok 2010 na ni uvalila padesátiprocentní daň. Proti tomu se ostře postavili sociální demokraté, kteří podali podnět k prošetření změn ve stavebním spoření k Ústavnímu soudu. Ten včera vládní novelu zrušil – část okamžitě, část nechal platit ještě do konce roku.

Ústavnímu soudu se nelíbilo především to, že vládní koalice prosadila v Parlamentu novelu ve stavu legislativní nouze. Omezila tak podle zdůvodnění nálezu soudu práva opozice i občanů. V případě snížení státní podpory od roku 2012 ovšem Ústavní soud neměl námitky k věcnému obsahu normy. Vláda se ji tak může pokusit prosadit znovu. Obě komory Parlamentu ji ale musí schválit v řádné proceduře. Pokud by se to podařilo, mohl by stát v příštím roce ušetřit 6,5 až 8,5 miliardy korun.

Ústavní soud
Zdroj: ČT24