Sony hrozí vlna žalob kvůli útoku na síť PlayStationu

Tokio/Wilmington - Kvůli napadení herní sítě PlayStation Network skupinou hackerů hrozí koncernu Sony vlna žalob od lidí z celého světa. Důvodem rozhořčení uživatelů je kromě zcizení údajů především to, že společnost o události informovala se značným zpožděním. Podle firmy mohla při útoku uniknout citlivá data o 77 milionech uživatelů, včetně čísel jejich kreditních karet.

Sony přikročila k odpojení herní sítě 19. dubna, když se dozvěděla o útoku, který byl jedním z největších svého druhu. Veřejnosti o něm ale nic neřekla až do úterý, kdy se už o útoku hackerů začalo spekulovat na internetu. Zatím není jasné, kdy Sony on-line službu znovu zprovozní. Svým klientům ale doporučuje, aby raději změnili svá uživatelská hesla a zablokovali kreditní karty.

Dylan Scott, hráč:

„Myslím, že Sony přišla o hodně zákazníků už tím, že služba nebyla k dispozici během Velikonoc, kdy mají děti prázdniny. Podle mě už proto hráči utíkají ke konkurenci.“

Na Sony PlayStation Network se připravují první žaloby (zdroj: ČT24)

K zahájení vyšetřování případu přikročily britské úřady. Ve Spojených státech se napadením sítě začalo zabývat několik členů Kongresu a vyšetřování zahájili také ministři spravedlnosti v některých amerických státech. Do případu se mohou zapojit i další americké federální úřady. Jedna advokátní kancelář v Kalifornii již jménem zákazníků podala žalobu na japonskou společnost.

Sony se musí připravit na finanční ztrátu

Sony nebude muset řešit jen právní problémy, ale také počítat finanční ztráty. Síť PlayStation Network, jejíchž 90 procent uživatelů je ze Spojených států a Evropy, přináší podle odhadů ročně příjmy 500 milionů dolarů (8,1 miliardy korun). Teď ale například podle Larryho Ponemona, zakladatele Ponemon Institute, Sony hrozí ztráty přesahující 1,5 miliardy dolarů (24,4 miliardy korun).

Nigel Griffin, hráč:

„Jejich síti už nevěřím. Čekal bych, že takhle velká firma bude mít mnohem lepší zabezpečení.“

Zpoždění v informování uživatelů sítě vysvětlila firma Sony nutností incident vyšetřit, což ale řadu zákazníků neuspokojilo. K případu se navíc stále nevyjádřil ředitel společnosti Howard Stringer, ani jeho zástupce. Část ztrát půjde na vrub poškození dobrého jména společnosti, další bude způsobena odlivem klientů. Řada z nich může podle analytiků začít využívat konkurenčních herních sítí, například sítě pro zařízení Xbox od firmy Microsoft.

Na zprávy o útoku hackerů zareagovaly i akcie Sony, které dnes na tokijské burze uzavřely o 4,5 procenta níže, když v jednu chvíli spadly i o více než pět procent. V tomto týdnu již ztratily přes osm procent své hodnoty.

Sony
Zdroj: ČT24