ETA v Hlinsku končí výrobu, bude propouštět

Hlinsko - Společnost ETA plánuje v polovině roku přesun výroby z Hlinska na Chrudimsku do Milotic nad Bečvou na Přerovsku. Firma současně propustí 50 z celkových 255 zaměstnanců. Výroba domácích spotřebičů v Hlinsku tak po 68 letech skončí, jak dnes přiblížila odborářka Alena Šírová. Domácí spotřebiče začne pod značkou ETA vyrábět firma E-Technik, s níž hlinecký podnik spolupracuje od roku 2003.

V Hlinsku by měl zůstat ekonomický úsek, centrální sklad, servis a část obchodního oddělení, dodala Šírová. Zaměstnanci mají dvouměsíční výpovědní lhůtu a dostanou zákonné odstupné. „Musíme na to zareagovat, zda si je management vědom toho, do jaké situace se zaměstnanci dostali, zda tam dá nějakou kompenzaci za odpracované roky. Řada zaměstnanců pracovala v podniku 30 i 40 let,“ řekla Šírová. Podle ní zaměstnanci už v posledních letech přišli o spoustu bonusů. „Zasáhne to spoustu rodin, situace je velice vážná. Je to devastace rodinného stříbra,“ dodala.

Magda Křivanová, starostka Hlinska

„Je to (propouštění ve firmě ETA) určitě problém, protože v tuto chvíli je tady cca 550 nezaměstnaných, což představuje asi 10 procent.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

ETA chce optimalizovat náklady

Vedení firmy uvedlo, že přesunem produkce optimalizuje náklady. Nový výrobce prý bude pružněji reagovat na zakázky. „Věřím, že nalezení českého partnera pro výrobu je krok, který společnosti ETA umožní dále se rozvíjet a být plně konkurenceschopná na trhu drobných domácích spotřebičů,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti ETA Jiří Pathy.

ETA a.s. vykázala v roce 2009 ztrátu 19 milionů korun, rok předtím činila 21 milionů. Loni chtěla vykázat zisk, výsledky ale zatím nezveřejnila. Tržby firmy předloni meziročně klesly z jedné miliardy na 746 milionů korun.

Společnost ETA vznikla v roce 1943 a postupně se stala jednou z nejznámějších českých značek. Od roku 2007 ji vlastní investiční skupina Benson Oak podnikatele Gabriela Eichlera. Před jeho příchodem ETA vyráběla vedle domácích spotřebičů také produkty pro automobilový průmysl. Nový vlastník výrobu postupně rozdělil do více firem.