Řecký bankrot by rozpoutal novou bankovní krizi

Berlín - Restrukturalizace státních dluhopisů v eurozóně by mohla vyvolat i horší bankovní krizi, než jaká následovala po bankrotu americké investiční banky Lehman Brothers. Uvedl to člen bankovní rady Evropské centrální banky Jürgen Stark. Zdůraznil tak odmítavý postoj ECB k případné restrukturalizaci řeckých dluhů.

„Restrukturalizace by byla krátkozraká a přinesla by značné újmy,“ uvádí Starkova poznámka, kterou v sobotu zveřejnila stanice ZDF na svých internetových stránkách. „V nejhorší variantě by mohla restrukturalizace dluhů členského státu eurozóny zastínit dopad bankrotu Lehmanu,“ dodal.

Bankrot Lehman Brothers v září 2008 prakticky zablokoval úvěrové trhy. Vlády pak donutil k rozsáhlým finančním injekcím na záchranu bankovního sektoru.

Sílící spekulace, že Řecko bude muset restrukturalizovat svůj značný dluh, vyvolávají obavy, zda se lídrům eurozóny podaří udržet důvěru v eurozónu a její jednotnou měnu. Dluh Řecka přitom představuje 1,5násobek jeho roční ekonomické produkce.

Stark diskusi o Řecku kritizuje. Situace v zemi je podle něj pozorně sledována a země není platebně neschopná. Stark dodává, že Řecko bude schopné splácet dluhy díky rozsáhlé mezinárodní pomoci, k níž dostalo souhlas loni v květnu. Stark připomněl, že programy EU a Mezinárodního měnového fondu zajistily Řecku pomoc také díky analýzám, podle nichž bude země po zavedení reformních programů schopná dluhy splácet.

Vydáno pod