Češi více nakupují ojeté vozy

Praha – Češi stále častěji přicházejí na chuť automobilům z druhé ruky. Prodej ojetých vozů nejen roste, ale ve srovnání s předchozími roky svá auta měníme mnohem častěji. Víc než polovina zákazníků si ojetý vůz nechá zhruba 2 až 3 roky, vyplývá to z průzkumu sítě autobazarů AAA Auto.

Použité vozy se u českých majitelů ohřejí maximálně tři roky. Ze statistik vyplývá, že přes 70 procent řidičů se poté začne znovu rozhlížet po ojetém vozidle, avšak o pár let mladším modelu. „Tím nejčastějším důvodem k výměně automobilu je běžné opotřebení nebo touha po změně,“ uvedl ředitel výkupu AAA Auto Petr Vaněček.

Současným trendem při pořizování automobilů je volba menšího počtu najetých kilometrů. Zde však zájemci čelí jednomu z nejčastějších problémů – účelově přetočených tachometrů. „Největší problém je u vozu dovezených ze zahraničí. Tam je možné sledovat stav spočítaných kilometrů až od chvíle, kdy u nás absolvuje první technickou kontrolu. Jenomže do té doby, než se dostane na kontrolu, je možné ten tachometr upravit. Byť to není v pořádku, tak se to děje,“ vysvětluje automobilový publicista Martin Jirouš.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s předchozími roky jsou ceny ojetých vozů o poznání nižší. Například osm let stará Octavia zlevnila oproti loňsku zhruba o 20 tisíc, což láká i zájemce ze západní Evropy, kde jsou ojetiny dražší. „Je to dané velkým poklesem v roce 2009, kdy u nás velmi poklesla cena nových vozidel. Ojeté vozy to zkopírovaly zhruba po půl roce,“ uvedl Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Nároky na výbavu jsou ale podle prodejců čím dál větší. Výjimečným případem je prodaný vůz bez klimatizace a minimálně dvou airbagů. Samozřejmostí se stávají například vzdálenostní senzory.

Nabídka autobazaru
Zdroj: ČT24