Fiat by mohl hrát v Chrysleru první housle

Turín – Italský výrobce automobilů Fiat zvyšuje svůj podíl v americké automobilce Chrysler. Za 16procentní podíl zaplatí 1,27 miliardy dolarů. Celkem tak už bude kontrolovat 46procentní podíl ve třetí největší americké automobilce, kterou v roce 2009 dohodou o strategickém partnerství zachránil před hrozícím koncem. Zvýšení podílu Fiatu vyvolalo spekulace o tom, že by Italové mohli definitivně převzít Chrysler, a to ještě letos.

„Transakce, kterou dnes oznamujeme, znamená pro Fiat a Chrysler historický krok,“ komentoval zvýšení podílu prezident Fiatu John Elkann. „Fiat dohromady s Chryslerem mohou vytvořit silnější automobilovou skupinu, s širokým výběrem produktů přítomných na každém trhu po celém světě,“ dodal.

Fiat má přitom vyhlídky na to, že by jeho podíl v Chrysleru mohl dále růst. Dalších 5 procent americké automobilky mu vláda Spojených státu přislíbila v návaznosti na plnění určitých cílů. Pokud se podaří Fiatu na tento podíl dosáhnout, získá tak v Chrysleru majoritu a firmu ovládne.

Fiatu se podařilo do Chrysleru proniknout v roce 2009, když se třetí největší americká automobilka musela kvůli slabé poptávce způsobené hospodářskou krizí uchýlit pod bankrotovou ochranu. Italové se dohodli s americkou vládou na tom, že budou s Chryslerem sdílet technologie a management výměnou za 20procentní podíl ve firmě. Díky dobrým výsledkům, kterých Chrysler po spojení dosáhl, se mu podařilo zvýšit podíl na 30 procent. Teď ho zvyšuje na 46.

Chrysleru se restart zdařil. Ve středu oznámil, že mu na klíčovém americkém trhu v prvním čtvrtletí vzrostly prodeje o 23 procent. Celkem zde prodal 287 tisíc nových osobních aut a náklaďáků.