Dluh Sazky vyletí z dvou na 10 miliard korun

Praha – Dluh loterijní společnosti Sazka vyletí na pětinásobek. Zajišťovací agent držitelů dluhopisů londýnská The Bank of New York Mellon bude totiž žádat okamžité proplacení dluhopisů. Dluh Sazky tak vzroste ze současných dvou na více než deset miliard korun. Uvedly to dnes servery Aktuálně.cz a iHNed.cz. Většinu dluhopisů kontrolují investiční skupiny PPF a KKCG.

PPF a KKCG Hušákovi zasadily citelnou ránu

Mluvčí KKCG Dan Plovajko:

„Můžeme potvrdit, že v souladu s dluhopisovou dokumentací investiční skupina KKCG spolu s dalšími držiteli dluhopisů dala instrukci správci dluhopisů k jejich okamžitému zesplatnění.“

Sazka zatím čeká, až informaci potvrdí svěřenecký správce. „Případné zesplatnění dluhopisů je ale logickým krokem, protože pokud by to držitelé dluhopisů neudělali, měli by problém s přihlášením pohledávek,“ dodal však mluvčí loterijní firmy Jan Tuna. Aktuálně.cz píše, že dopis s žádostí o zesplatnění dluhopisů dorazí do sídla Sazky během pátku. The Bank of New York Mellon k přihlášení dluhopisů jako pohledávek v rámci insolvenčního řízení se Sazkou zmocnila většina držitelů dluhopisů.

Skupiny PPF Petra Kellnera a KKCG Karla Komárka tak zasazují generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi citelnou ránu. A to krátce předtím, než bude většinový akcionář, Český svaz tělesné výchovy, v sobotu hlasovat na své valné hromadě o dalším postupu v záchraně Sazky, ale také o osudu samotného Hušáka.

Mnohem důležitější je ale fakt, že při první schůzi věřitelů 26. května bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek. Schůzi tak bude vládnout PPF a KKCG, které drží dluhopisy kryté halou a také pozemky, na kterých stojí O2 arena. Jejich pozice vůči konkurenčním Pentě a E-Investu, které podporuje Hušák, bude podle serveru velmi silná.

Vydáno pod