Firmě Olympus hrozí v důsledku skandálu odchod z tokijské burzy

Tokio – Japonskému výrobci fotoaparátů Olympus hrozí, že bude muset stáhnout své akcie z tokijské burzy. Pokud nestihne vydat odloženou zprávu o čtvrtletních výsledcích do stanoveného termínu, odejde z ní po dvaašedesáti letech. Šance na přežití skandálem zasažené firmy tak dál klesají. Podle analytiků bude zřejmě jedinou možností pro přežití firmy její převzetí. Potenciální kupci však zřejmě počkají, až se usadí zvířený prach.

Tokijská burza dnes sdělila, že pokud Olympus nedodá výsledkovou zprávu do 14. prosince, budou akcie firmy z obchodování vyškrtnuty. Olympus uvedl, že do bližšího termínu 14. listopadu zprávu zřejmě nestihne, konečnému prosincovému termínu ale chce vyhovět. Olympus v úterý přiznal, že celá tři desetiletí používal akvizice různých firem k tomu, aby maskoval ztráty ze svých investic do cenných papírů. Firmu nyní vyšetřují regulační úřady v Japonsku, Británii a Spojených státech. Podle dnešního vydání listu Jomiuri šimbun se o případ dokonce zajímá i tokijská policie.

Firma dlouho popírala propuknutí skandálu

Olympus po říjnovém propuknutí skandálu dlouho popíral, že by se dopustil nějakého pochybení. Ke změně postoje jej přiměla zjištění nezávislého výboru, který zkoumal obvinění předložená bývalým generálním ředitelem Michaelem Woodfordem. Ten byl v polovině října odvolán, protože poukázal na podezřelé platby v celkové sumě 1,3 miliardy dolarů (24,6 miliardy Kč). Před dvěma týdny pak kvůli prohlubujícímu se skandálu odstoupil prezident firmy Cujoši Kikukawa.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Odhalení a vyhlídky na postihy vyvolávají otázky ohledně další existence společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů a nyní je silným hráčem na trhu fotoaparátů a dominantním světovým výrobcem endoskopů. Akcie Olympusu od poloviny října spadly o 70 procent a dnes se kvůli zahlceními prodejními příkazy vůbec neobchodovaly. „Stažení akcií ještě neznamená, že firma nemůže přežít, nebo že by nutně musela vyhlásit bankrot,“ řekl agentuře Reuters šéf investiční společnosti rust Hirojuki Fukunaga. „Potenciální investoři ale nebudou uvažovat o koupi, dokud neskončí vyšetřování,“ dodal.

Vydáno pod