ČSSD chce zavést 76procentní daň na pochybné příjmy

Praha – Kdo neprokáže, kde vzal peníze na svůj luxusní dům nebo pozemek za víc než 10 milionů, měl by podle sociálních demokratů zaplatit z nelegálních zisků superdaň 76 procent. Největší opoziční strana chce svůj plán na rekordní zdanění neznámých příjmů představit na své zítřejší ideové konferenci. Návrh sociálních demokratů podporují i Věci veřejné a komunisté. Pravicové strany jsou ovšem proti.

Bude to jeden z největších předvolebních trumfů ČSSD v příštích sněmovních volbách. Všichni bohatí lidé, kteří nebudou moci prokázat, kde vzali desítky milionů na své luxusní nemovitosti nebo na cenné papíry, zaplatí ze svých neprokázaných příjmů bezprecedentně vysokou daň 76 procent.

„Kdyby poplatník například nebyl schopen vysvětlit, z čeho si pořídil dům za 15 milionů korun, tak ten rozdíl, který by poplatník nedokázal vysvětlit, by byl zdaněn sankční sazbou 76 procent,“ vysvětluje Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD. Podobně vysoké daně uvalují finanční úřady na nelegálně nakoupený majetek například ve Velké Británii, Irsku nebo v Itálii. Stejný zákon mělo i Slovensko. Tam jej ale před třemi lety Ústavní soud zrušil. 

Superdaň se má vybírat z nemovitostí a akcií

„Majetkové přiznání by se netýkalo movitého majetku, týkalo by se pouze nemovitostí, to znamená pozemků, domů a bytů nad určitou hranici,“ upřesnil Sobotka. Kromě toho by museli podávat majetková přiznání i lidé, kteří mají akcie nebo jiné majetkové podíly za víc než pět milionů korun. S plánem ČSSD souhlasí i komunisté. A vládní Věci veřejné by šly ještě dál. Kromě vysoké daně chtějí prosadit daňovou amnestii pro všechny, kdo přiznají své nelegální příjmy z minula. „Nejprve musíme dát občanům příležitost, aby napravili své chyby,“ uvedl Vít Bárta z Věcí veřejných.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

ODS: Je to trestání bohatých

Naopak vládní ODS je proti a vnímá navrženou daň jako trestání bohatých. „Ten návrh se pokouší skandalizovat vlastnictví majetku. Přitom základním záměrem podobných úvah by mělo být, zabránit trestné činnosti,“ řekl ČT ekonomický expert ODS a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Michal Doktor. Skeptické k rekordní 76procentní dani na nelegální zisky je i Kalouskovo ministerstvo financí. „Co se týče čisté podoby majetkových přiznání, tak já si umím představit i administrativně méně náročný nástroj ke zdanění nelegálně získaného majetku,“ uvedl Jan Knížek, generální ředitel České daňové správy. 

76procentní daň na majetek pocházející z neznámých příjmů by byla nejvyšší daní v historii Česka. Prvenství zatím drží 50procentní daň na státní podporu stavebního spoření. Tu ale na jaře zrušil Ústavní soud.