Emirates zadaly Boeingu největší zakázku v jeho historii

Dubaj - Letecká společnost Emirates dnes zahájila mezinárodní leteckou výstavu v Dubaji oznámením zakázky na 50 širokotrupých letounů Boeing 777. Podle Boeingu je objednávka v katalogové ceně 18 miliard dolarů (335 miliard korun) největší jednotlivou zakázkou podle hodnoty v jeho historii.

V současnosti jsou Emirates největším světovým provozovatelem nejziskovějších strojů Boeingu, jichž má nyní 95. Přepravce už má od dřívějška objednáno 40 letadel 777 a dnešní zakázka na stroje verze 777-300 s delším doletem zahrnuje vedle 50 pevných objednávek ještě opci na 20 dalších letadel. To by zvýšilo její hodnotu na 26 miliard dolarů.

„Udrží to ve Spojených státech spoustu pracovních míst - několik tisíc,“ prohlásil po podpisu dohody šéf divize civilních letadel Boeingu Jim Albaugh. Dodal, že je ve srovnání s místním aerosalonem před dvěma roky jasně patrné, že poptávka jde díky oživení světové ekonomiky z recese vzhůru a zvýšila se asi o 50 procent.

Objem zakázky je nečekaný

V posledních letech jsou letecké společnosti ze Středního východu co do rozšiřování leteckých flotil a destinací nejambicióznější na světě. Tak velká zakázka se však v Dubaji podle agentury AP vzhledem k vysoké úrovni nevyřízených objednávek Emirates u Boeingu nečekala.

Boeing
Zdroj: ČT24

Emirates jsou největší leteckou společností Středního východu. Pozorovatelé předpokládali, že místní zákazníci na zahájené přehlídce předloží Boeingu a jeho evropskému konkurentu Airbus zakázky za více než 20 miliard dolarů a zdůrazní tím roli regionu jakožto aktuálně hlavního zadavatele celého odvětví výroby velkých civilních letadel.

Podle agentury Reuters se očekává, že Qatar Airways si v Dubaji u Airbusu objednají asi 50 úsporných letadel A320neo a pětici „superjumb“ A380. Kuvajtský pronajímatel Alafco by měl podat zakázku na třicítku A320neo.

Emirates nakupují ve velkém (zdroj: ČT24)