Drama v Dubaji: Qatar Airways nakonec kývly na dohodu s Airbusem

Dubaj – Katarská letecká společnost Qatar Airways se ve třetí den mezinárodního aeorosalonu v Dubaji postarala o rozruch a zostuzení evropského výrobce letadel Airbus. Přepravce oznámil dohodu na zakázce na pět obřích letounů A380 a 50 úsporných strojů A320neo za celkem 6,5 miliardy dolarů (124 miliard korun) až poté, co evropskou společnost nejprve s jejím návrhem vyprovodil ze dveří a doporučil jí, aby jej vylepšila.

Šéf Qatar Airways Akbar Baker dnes nejprve plánované oznámení zakázky zrušil a Airbusu vzkázal, ať podmínky dohody předělá. „Jsme ve slepé uličce. Když to vylepší, tak dobrá, když ne, tak sbohem,“ řekl Baker podle agentury Reuters. Airbus posléze přišel se změnami a zakázku obě firmy podepsaly. „Nešlo o cenu. Byl tam problém s letadly A320. Vrátili se k tomu a rychle to opravili,“ řekl Baker po oznámení definitivní dohody v původně plánovaném rozsahu.

Airbusu tak chvíli hrozilo, že odejde takřka s prázdnýma rukama z největší letecké přehlídky na Blízkém východě, který je nyní pro dodavatele letadel jedním z nejlukrativnějších regionů na světě. Jeho hlavní rival Boeing přitom v neděli zahájil aerosalon oznámením své rekordní jednotlivé zakázky, v níž si od něj dubajská společnost Emirates objednala 50 letounů 777 v katalogové hodnotě 18 miliard dolarů.

Šéf Qatar Airways je znám tím, že dokáže překvapovat a vůči dvěma největším světovým výrobcům letadel si nebere servítky. Na adresu Airbusu dnes Baker například prohlásil, že „se stále ještě učí, jak se dělají letadla“. To pozorovatelé čtou jako signál zklamání z odkladů a váhání kolem plánovaného letadla A350, které má konkurovat Boeingu 787 Dreamliner.

Baker dovršil pokoření Airbusu, když oznámil dohodu s Boeingem o nákupu dvou nákladních verzí 777. Airbus si dnes počáteční problémy zčásti kompenzoval dohodou o zakázce na letadla A320neo s leasingovou společností Aviation Capital Group za 2,7 miliardy dolarů.