Boeing v Dubaji rozdrtil Airbus, odváží si zakázky za 20 miliard

Dubaj - Mezinárodní aerosalon v Dubaji zítra končí. Vítězem se jasně stala americká společnost Boeing, který si odváží zakázky za 20 miliard dolarů. Jeho evropský rival Airbus, jenž měl v posledních letech navrch, zaostal o 6 miliard. Blízký východ se pro výrobce stává nejdůležitějším trhem, na rozdíl od tradičních odbytišť ho čeká prudký růst.

Ve válce Airbus versus Boeing měl řadu let navrch evropský výrobce, v Dubaji se karta obrátila. Boeing uzavřel kontrakty na 56 letadel, dostane za ně ale skoro 20 miliard dolarů, Airbus sice prodal 130 strojů, ale jen za 14 miliard. Boeing má navíc v kapse opci na dalších 20 letadel. Pokud by je nakonec dodal, vydělal by dalších 6 miliard. 

Největší podíl na objednávkách má společnost Emirates, a to hlavně díky zakázce na 50 kusů největšího modelu 777. „Toto je milník, největší dolarová zakázka pro Boeing. Emirates budou provozovat největší flotilu 777ček na světě,“ řekl Al Maktoum, předseda představenstva Emirates Airlines. 

A380 čeká na Heathrow na ukončení výluky letů Qantasu.
Zdroj: ČTK/AP/Steve Parsons

Jim Albaugh, výkonný viceprezident, Boeing:  

„Je to největší objednávka v pětadevadesátileté historii Boeingu. Jsme hrdí, že v nás Emirates vložili takovou důvěru.“

Blízký východ je pro výrobce letadel čím dál důležitější. Podle odhadů koupí tamní aerolinky v příštích 20 letech od Boeingu 2500 letadel za bezmála půl bilionu dolarů. Airbus očekává odbyt pro necelé 2 tisíce strojů za 350 miliard. „Hlavně Emirates a Qatar Airways budou dál růst díky letadlům s dlouhým doletem,“ míní Alan Peaford, šéfredaktor Arabian Aerospace magazíne. 

I přes úspěch v Dubaji ale letos celkově Boeing zaostává. Airbus získal za prvních 10 měsíců zakázky na 1231 letadel, Američané zatím uzavřeli kontrakty jen na 428 strojů.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod