Rusko, Bělorusko a Kazachstán vytvoří Euroasijský svaz

Moskva – Rusko, Bělorusko a Kazachstán dnes v Moskvě udělaly první krok k vytvoření Euroasijského hospodářského svazu, nového uskupení v postsovětském prostoru, které vzniká podle návrhu ruského premiéra Vladimira Putina. Prezidenti Dmitrij Medvěděv, Alexandr Lukašenko a Nursultan Nazarbajev podepsali společné prohlášení a dohodli se na zřízení Euroasijské hospodářské komise.

„Udělali jsme velký krok k vytvoření Euroasijského svazu, uskupení, které bude ovlivňovat budoucnost našich zemí,“ prohlásil po podpisu hostitel Medvěděv a poděkoval partnerům. Všechny tři země jsou od loňska spojeny celní unií, která má od nového roku přerůst ve společný hospodářský prostor s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil. Další etapou integrace má být Euroasijský hospodářský svaz se společnými pravidly a možná i společnou měnou, který má vzniknout v roce 2015. 

Vstoupit může kdokoliv, ale Kyrgyzstán nechceme

Již od nového roku má fungovat Euroasijská hospodářská komise, která má řídit celní unii a společný hospodářský prostor. Prezident Medvěděv hned po podpisu odeslal dohodu k ratifikaci do parlamentu. V čele komise má stanout dosavadní ruský ministr průmyslu Viktor Christěnko. Deklarace podle Kremlu ujišťuje, že společný hospodářský prostor je založen na pravidlech a zásadách Světové obchodní organizace (WTO) a „v každé etapě je otevřen vstupu dalších států“. Podle médií projevuje zájem o vstup středoasijský Kyrgyzstán, ovšem proti jeho vstupu se ohradil Kazachstán.

Vzájemný obchod Ruska, Běloruska a Kazachstánu podle ruských údajů dosahuje 500 miliard dolarů (asi 9,5 bilionu Kč). Podle předsedy jednoho z ruských podnikatelských svazů Borise Titova jsou ale odbytiště v Bělorusku a Kazachstánu poměrně malá a vytvoření celní unie zatím pocítily pouze podniky, které byly na těchto trzích přítomny již dříve. Další etapy integrace by však mohly podnítit Rusko k liberalizaci, ze které by mohly těžit i další firmy. „U nás sociální odvody představují 30 procent, v Kazachstánu 11 procent a práva investorů jsou tam lépe chráněna než u nás,“ konstatoval Titov v listu Vedomosti.

Nursultan Nazarbajev, Alexandr Lukašenko a Dmitrij Medveděv
Zdroj: Dmitry Astakhov/ČTK/AP

Vytvoření Euroasijského svazu z bývalých sovětských republik navrhl v říjnovém článku pro list Izvestija ruský premiér Putin a návrh byl přijat jako součást programu nadcházejícího Putinova šestiletého prezidentství. Ruští komentátoři usoudili, že návrh nepochybně zaboduje u voličů, dosud nostalgicky vzpomínajících na Sovětský svaz, jakkoli sám premiér záměr znovuoživit SSSR popřel.

Předchozí integrační pokusy skončily vždy jen na papíře

Předchozí integrační pokusy se zatím nevyznačovaly efektivitou. Moskva a Minsk se už po druhé desetiletí snaží vytvořit soustátí, které však existuje pouze na papíře, zatímco obě země mezitím stihly svést už čtyři obchodní války o plyn, ropu a mléko. Euroasijský svaz by rovněž potřeboval k úspěchu Ukrajinu, ale Kyjev dosud dává přednost zóně volného obchodu s Evropskou unií.