Gurría: Euro v Česku není na pořadu dne

Praha - Generální tajemník OECD Ángel Gurría dnes v Praze hodnotil stav české ekonomiky. Pochválil vládu za balík navržených reforem, kritizoval Česko za nadměrné používání fosilních paliv a uvedl, že otázka eura není pro Česko na pořadu dne. Dále doporučil Česku vytvořit nezávislou instituci, která by měla dohlížet na veřejné finance.

Řada lidí se ptá, jaké výhody bude euro pro Česko mít. „Proč se srovnávat s Řeckem a ne Německem? Řecko má extrémní problémy, které už částečně kontaminovaly i další státy eurozóny. Například dluh Itálie (120 procent HDP) nenarostl za včerejšek a ani nevznikl před deseti lety, kdy Itálie vstoupila do eurozóny. Neobviňujte ze všeho euro. Je to nástroj, který dělá život v Evropě snadnější a v mnoha směrech levnější. Současné problémy nejsou o měně, jsou o politice,“ řekl Gurría.

Ángel Gurría:

„Otázka eura není v současné situaci na pořadu dne. Teď se mluví spíš o konkurenceschopnosti koruny. Myslím, že se zavedením eura není potřeba spěchat.“

Gurría pochválil vládu za navržený balík důležitých reforem, z nich už řada v parlamentu prošla. Vyzdvihl také Strategii konkurenceschopnosti, která byla prezentována teprve před několika týdny. Jde o komplexní a velmi ambiciózní plán. Uvést ho do praxe bude pro vládu velká výzva. Česko je malá ekonomika velmi závislá na obchodu, přičemž konkurence je obrovská. „S touto strategií jí můžete nejen dobře čelit, ale i získat větší podíl na světovém obchodu,“ dodal Gurría.

Diskutujte o důchodové reformě

Hodně diskutovaným tématem je v Česku důchodová reforma. Hlavně její druhý pilíř, který bude dobrovolný. Je to tak správně? „My vždycky doporučujeme všem našim členských státům, aby měly alternativu k prvnímu pilíři důchodového systému. Některé země mají dva, jiné dokonce tři. Já můžu české vládě jen pogratulovat k návrhu druhého pilíře. Vím, že tady v Česku se o něm hodně debatuje. Je to téma, které se dotýká každého. Jak občanů, tak velkých společností. A je to logické. Do důchodového spoření jde z kapes občanů hodně peněz,“ komentoval Gurría.

Rozhovor s Ángelem Gurríou (zdroj: ČT24)

V Česku panuje korupce, ale jsou tu i horší problémy

OECD ve své zprávě Českou vládu chválí. Je tady ale taky řada problémů. Jedním z nich je velká korupce v zemi. „Já si nemyslím, že hlavním problémem České republiky je korupce. V tomto směru už vláda přijala řadu opatření a dala jasně najevo, že korupční jednání nebude tolerovat. Za druhé boj s korupcí není jen o tom, mít ve vládě poctivé lidi. Je k tomu nutná legislativa a dobrá spolupráce mezi vládou a parlamentem. Na protikorupčních opatřeních spolupracujeme s mnoha zeměmi po celém světě. Pomoc OECD jsem nabídl také vašemu premiérovi. Můžu vás ale ujistit, že korupce je ve vaší zemi sice problém, ale ne ten nejdůležitější,“ uvedl Gurría. 

OECD Česku doporučilo vytvořit nezávislou instituci, která by měla dohlížet na veřejné finance. Česko si vede dobře v oblasti veřejných financí, má mnohem menší dluh, než zbytek Evropy a většina členů OECD, kde je průměrný dluh 100 procent HDP. Česko není ani na polovině. Může se proto zdát, že žádný dohled na veřejnými financemi není zapotřebí. V dnešní době ale jednotlivé země nebo vlády rychle ztrácí důvěru trhů i občanů. Proto je důležité jim vzkázat, že máme nezávislý kontrolní orgán, který nemá s vládou nic společného. Nejde ani o opozici. Jeho úkolem je předvídat dopady jednotlivých návrhů.

Gurría vidí evropskou budoucnost pozitivně

Existuje hned několik scénářů, co by se mohlo v budoucnu s eurozónou stát. Jedním z nich je, že Německo a silné státy vytvoří tzv. superunii. Ten druhý je opačný, a to, že odejde Řecko a slabší státy. Gurría si myslí, že Řecko v eurozóně zůstane a svou situaci vyřeší. „Problémem pouze je, že to trvá moc dlouho. Na jednom z dřívějších jednání Angely Merkelové s Nicolasem Sarkozym a tehdejším řeckým premiérem Jorgosem Papandreem se německá kancléřka řecké strany jasně zeptala: Chcete nebo nechcete zůstat v eurozóně. Parlament pak schválil úsporná opatření, čímž dal jasně najevo, že Řecko stojí o to být součástí eurozóny. Nová vláda taky dostala důvěru. A podobně je na tom i Itálie. Nový kabinet je složený se zkušených lidí a to je důležité,“ shrnul situaci Gurría.