Rusnok: Česko by mělo v boji s krizí více podporovat export

Praha – Českou ekonomiku čekají problémy. Poptávka po českém zboží na klíčových evropských trzích bude v důsledku hospodářského zpomalení klesat. A podle ekonomů i exportérů by se na to měla Česká republika připravit. Klíčová by měla být především podpora exportu prostřednictvím úvěrů a garancí, které by umožnily českým vývozcům pronikat i na rizikovější mimoevropské trhy. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen NERVu a bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Exportéři zase volají po tom, aby Česko posílilo ekonomickou diplomacii a zbytečně nezavíralo ambasády.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

„Největším problémem české ekonomiky v příštích měsících nebude slabá nebo silná koruna, největší problém bude nedostatek poptávky po českém zboží na zahraničních trzích, především na trzích Evropské unie.“

Oslabování koruny, kterého jsme v poslední době svědky, sice nahrává exportérům, avšak podle ekonomů bude nejspíš jen obtížně kompenzovat nedostatečnou zahraniční poptávku. Česko se na to musí připravit. „Obecně pro úspěch českého exportu, ale i českého hospodářského vývoje, je podpora českých exportérů přes úvěry a garance do teritorií s větším rizikem klíčová záležitost,“ zdůraznil Rusnok.

Představit by si dokázal dokonce i masivnější podporu, než jaké jsme byli doposud svědky. „Hledal bych veřejné zdroje anebo kombinaci soukromých a veřejných zdrojů, která by pomohla navýšit kapacitu České exportní banky, EGAPu a tak dále,“ dodal ekonom.

Státní podpora exportu a exportních úvěrů by byla přínosem i podle Špicara. Osvědčila se prý už během minulé krize. Nelze si od ní ale slibovat, že umožní přesměrovat český vývoz do těch částí světa, které krize ještě nezasáhla, ze dne na den. „Proniknout na exotické trhy, jako je Čína nebo Indie, trvá roky, není to tudíž protikrizové opatření, nicméně snahu je potřeba nastartovat co nejdříve,“ podotkl.

Exportéři volají po silnější ekonomické diplomacii

Kromě finanční podpory by stát mohl podle Špicara exportérům pomoci i posílením ekonomické diplomacie. Zatím ale dělá pravý opak. Ministerstvo zahraničí totiž šetří, a proto zrušilo česká velvyslanectví v Latinské Americe, rovníkové Africe nebo Asii. Právě tyto trhy jsou přitom podle odborníků pro Česko klíčové.

Například o Venezuele české firmy mluví jako o bráně do Jižní Ameriky. Zatímco Venezuela má svoji ambasádu v Praze hned vedle Poslanecké sněmovny, Česko konzulát v Caracasu zavřelo. „Mrzí nás, že ministerstvo zahraničních věcí své záměry s exportéry a zástupci podnikatelů nekonzultuje,“ upozornil Špicar. Tuzemští podnikatelé navíc tvrdí, že Česko zaspalo dobu, a že zahraniční reprezentanti často ani netuší, jak exportérům pomoci.

Samotné ministerstvo přiznává, že rušení ambasád ve světě se Česku může vymstít. Jenže peníze nestačí. „Ministerstvo zahraničních věcí je asi tím posledním, kdo má radost ze zrušení kteréhokoliv úřadu v zahraničí, ale v okamžiku, kdy je rozpočet takový, jaký je, tak prostě někdy nezbyde nic jiného,“ uvedl generální sekretář ministerstva Jaromír Plíšek.

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů

„Většina našich zástupců na ambasádách, které ještě zůstávají, je spíš rakouskouherský typ úředníka, takže s ekonomikou a s obchodem nemají příliš mnoho společného.“

Na podporu vývozu vsadila česká vláda již během hospodářské krize z let 2008 až 2009. Rozhodla o navýšení základního kapitálu České exportní banky, zvýšení pojistného krytí státní pojišťovny EGAP, posílení programu na podporu malého a středního podnikání a úvěrů pro podnikatele v zemědělství.

Vydáno pod