Řecký premiér jede do Bruselu kvůli další tranši úvěru

Atény - Nový řecký premiér Lukas Papadimos se chystá do Bruselu, aby tam dojednal uvolnění další tranše záchranného úvěru. Pokud by země peníze nezískala, hrozil by jí státní bankrot zhruba v polovině prosince. Papadimos chce věřitele přesvědčit navzdory tomu, že jedna z koaličních stran se odmítla písemně zavázat k realizaci dohodnutých reforem.

Papadimos bude muset přesvědčit zástupce takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu, aby uvolnili dalších osm miliard eur (téměř 204 miliard Kč). Jde o část úvěru ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč), který si Řecko s věřiteli dohodlo loni na jaře.

Drakonická úsporná opatření, která jsou podmínkou čerpání úvěru, vedla v Řecku k takřka nepřetržitým protestům a odboráři už zřejmě chystají další stávky. Zástupci věřitelů mezitím zakončili prvotní jednání s představiteli konzervativní strany Nová demokracie (ND) a jejími partnery. Těmi jsou socialisté předchozího premiéra Jorgose Papandrea a krajně pravicová strana Lidová ortodoxní výzva (LAOS).

Šéf ND Antonis Samaras ale během jednání odmítl dát písemnou garanci, že udělá všechno pro to, aby byly splněny podmínky čerpání úvěru bez ohledu na to, kdo vyhraje příští volby. Jejich konání je předběžně stanoveno na 19. února příštího roku. Písemnou zárukou věřitelé uvolnění další části úvěru podmiňují a podle zástupců strany LAOS to po jednání vypadá, že bez této záruky peníze skutečně neuvolní.

Antonis Samaras
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Samaras dnes věřitelům řekl, že by měl stačit ústní slib, že jeho strana nebude blokovat současné reformy. Analytici jeho postoj hodnotí jako snahu distancovat se od bolestivých úsporných opatření, aby si před volbami zajistil sympatie voličů. Minulý týden totiž Samaras řekl, že chce získat jasnou většinu, aby mohl zastavit reformy, s nimiž nesouhlasí.