Česko pošle do unijní pokladny o 5 miliard více, než počítalo

Praha – Podle dnešních Hospodářských novin má Česko do konce roku poslat do unijní pokladny o 4,99 miliardy korun více, než původně počítalo. Důvodem je nedávná revize růstu hrubého domácího produktu za období od vstupu do Evropské unie v roce 2004 do loňského roku, který byl vyšší, než původně spočítal Český statistický úřad.

ČSÚ růsty HDP přepočítal podle nové metodiky EU, která zahrnuje i šedou ekonomiku. Česko tak letos namísto původně dohodnutých 32,25 miliardy korun pošle do EU celkem přes 37 miliard Kč. „Po přepočítání podle požadavků Bruselu stoupl kromě hrubého domácího produktu také hrubý národní důchod, z něhož se vypočítává část odvodů do rozpočtu EU,“ vysvětlil listu náměstek ministra financí pro státní rozpočet Jan Gregor.

Do nových statistik se totiž podle požadavků EU začaly započítávat i odhady peněz z nezjištěné ekonomiky, tzv. šedé ekonomiky, například z prodeje drog, prostituce či práce na černo. Dosud ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku. Přepočítávalo se v celé Evropské unii. „Podle mých informací jsme spolu s Finskem dopadli nejhůře,“ dodal Gregor. Z čeho se tento náhlý výdaj zaplatí, není zatím jasné. Je však možné, že se mírně zvýší deficit letošního státního rozpočtu. „Toto přepočítání se týká valné většiny států EU. Osm členských států doplácí kvůli této změně přes sto milionů euro,“ uvedl Gregor.

„Zájmem státu je šedou ekonomiku kontinuálně zmenšovat. Ale z mého pohledu je teď těžké určit, zda se jedná o dopad změny metodiky v rámci vykazování statistiky nebo je to reálná změna objemu šedé ekonomiky na celkové ekonomice, řekl Gregor. Česko doplácí nejvíce v přepočtu na jednoho obyvatele. Co se týče absolutní částky, nejvíce zaplatí zejména Španělsko s Itálií. Španělé si připlatí 460 milionů euro a Italové celých 916 milionů euro. “Tam lze říci, že jde skutečně o dopad šedé ekonomiky. U nás a u Finska si myslím, že jde o kombinaci více faktorů," dodal Gregor.

Ministerstvo financí ve své poslední zprávě o stavu rozpočtu odhadlo letošní deficit státního rozpočtu na 3,7 procenta HDP. Navýšení dluhu o pět miliard by znamenalo nárůst o zhruba desetinu procentního bodu na 3,8 procenta HDP, což je stále deficit výrazně nižší, než s jakým vláda při sestavování letošního rozpočtu počítala. Rozpočet na letošní rok byl totiž sestaven s odhadem deficitu 4,6 procenta HDP.

Tuzemská ekonomika v loňském roce stoupla podle revidovaných národních účtů ČSÚ o 2,7 procenta, podle údajů před revizí vzrostla o 2,3 procenta. V roce 2009 ekonomika klesla podle přepočítaných údajů o 4,7 procenta, před revizí úřad uváděl pokles o 4,1 procenta. V roce 2006 česká ekonomika zaznamenala vůbec největší růst, revize jej zvedla na sedm procent. Dříve to bylo 6,8 procenta.

Vydáno pod