Jihokorejci dali zelenou dohodě o volném obchodu s USA

Soul - Jihokorejský parlament dnes hlasy vládnoucí strany a přes bouřlivý odpor opozice schválil dohodu o volném obchodu se Spojenými státy. Dlouhá léta sjednávané smlouvě, která je pro USA největší za téměř 20 let, tak již nic nic nebrání ve vstupu v platnost. Minulý měsíc ji schválil americký Kongres a podepsal prezident Barack Obama.

Dohoda má zvýšit vzájemnou hospodářskou výměnu mezi oběma zeměmi podle ekonomů z nynějších 67 miliard dolarů až o čtvrtinu. USA jsou třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Jižní Koreje po Číně a EU. 

Dohodu odhlasovali poslanci vládnoucí Velké národní strany (GNP), ti si však museli cestu do jednací síně probojovat houštinou opozičních zákonodárců, kteří na ně křičeli a mávali pěstmi. Poslanci obou stran se při tom dostávali do vzájemných potyček a jeden opoziční zástupce dokonce použil slzný plyn. 

GNP má v parlamentu pohodlnou většinu, prosazení ratifikace dohody bez souhlasu opozice pro ni ale může znamenat riziko před volbami plánovanými na duben 2012. Hlasování v parlamentu se stále odkládalo, protože GNP je nechtěla prosazovat silou kvůli obavám z násilných konfrontací s opozicí. 

Dohodu s Jižní Koreou uzavřela vláda prezidenta George Bushe již v roce 2007, v Kongresu ovládaném demokraty ji ale neprosadila. Obamova vláda ji nejprve uložila k ledu a pak ji se Soulem znovu projednala. Text je největší obchodní dohodou, které Spojené státy podepsaly od paktu o zóně volného obchodu NAFTA s Kanadou a Mexikem v roce 1994.