95 % Čechů koupí alespoň jeden vánoční dárek na internetu

Praha - Ačkoliv Češi letos plánují na internetu utratit za vánoční dárky stejné sumy peněz jako loni, i tak celkové předvánoční tržby internetových prodejců porostou. Přibývá totiž lidí, kteří on-line nákupů využívají. Podle odhadů bude letos nakupovat dárky po internetu o pětinu lidí více než minulý rok.

Češi letos za online nákupy utratí podle odhadů 15,2 miliardy korun. Alespoň jeden dárek na internetu koupí tento rok skoro 95 procent internetových uživatelů. Čtvrtina lidí pak dokonce tvrdí, že bude v e-shopech pořizovat většinu nebo i všechny dárky. Vyplývá to z průzkumu internetového srovnávače Heureka.cz a portálu Aukro.cz.

Zhruba čtvrtina lidí plánuje na internetu utratit za Vánoce tři až pět tisíc korun a přibližně 35 procent chce dát za dárky až deset tisíc. Vánoční sezóna představuje pro internetové obchody až třetinu jejich celoročních tržeb.

Nejvíc Česi nakupují on-line během listopadu. Zatímco v minulých letech byla hlavním důvodem pro nákup nižší cena než v kamenných obchodech, letos je prioritou pohodlí, úspora času a mnohdy i širší sortiment.