Fitch: Zhoršování krize eurozóny ohrozí francouzský rating

Paříž - Prohlubování dluhové krize v eurozóně ohrozí nejvyšší francouzský úvěrový rating AAA, protože veřejné finance země už mají jen omezenou schopnost odpovědět na nové finanční údery zvenčí. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Fitch.

Dnešní zpráva Fitch o veřejných financích Francie je nejnovějším signálem ohrožení prestižní francouzské známky. V pondělí konkurenční agentura Moody´s varovala Francii před zhoršením ratingového výhledu v případě dalšího růstu úvěrových nákladů země v situaci slabé ekonomiky. Zhoršení francouzského ratingu by znamenalo novou eskalaci dluhové krize, která už začala dopadat i na německé dluhopisy, dosud vnímané investory jako zcela bezpečnou investici.

„Zvyšování státního dluhu ve Francii podobně jako i v jiných velkých ekonomikách s ratingem AAA do značné míry vyčerpalo schopnost veřejných financí absorbovat další nepříznivé údery tak, aby to neohrozilo status AAA,“ uvedla Fitch. „Hlavním zdrojem obav ohledně Francie je to, že zesílení krize v eurozóně vytvoří nepředvídané závazky, které se promítnou do státní bilance (…) a to ohrozí francouzský rating AAA,“ dodala agentura.

Hlavní prioritou francouzské vlády je zachovat nejvyšší rating, řada investorů však už počítá s jeho snížením. Očekávají totiž, že druhá největší ekonomika eurozóny vstoupí počátkem příštího roku do recese, což se promítne do dalšího zhoršení veřejných financí. S prohlubováním krize pak budou dál růst výnosy francouzských státních dluhopisů, které jsou již nyní zhruba dvojnásobné proti německým obligacím.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

„Snížení ratingu Francie je nyní už otázkou jen týdnů kvůli vysokým nákladům Francie na záchranu bank. Jenomže tím se hroutí možnost využití fondu EFSF při záchraně jihu Evropy. Francouzská vláda to cítí v kostech. Začíná být pasivní a předává žezlo ECB se slovy, že ECB prý jistě najde nejlepší způsob obrany eurozóny.“

Fitch předpokládá, že rozpočtový deficit Francie dosáhne v roce 2013 čtyř procent hrubého domácího produktu. Pokud by chtěla vláda splnit vytyčený cíl snížit jej na tři procenta, vyžadovalo by to další úsporná opatření.

Vydáno pod