Každou vteřinu 400 korun, poplatky se bankám vyplatí

Praha – Kritizované bankovní poplatky znamenají pro tuzemské banky nemalý zdroj příjmu. Jen loni na nich podle serveru Bankovnipoplatky.com inkasovaly přes 38 miliard korun. Pomyslné žezlo patří České spořitelně. Té se loni podařilo zvýšit čisté výnosy z poplatků a provizí o 6,7 procenta na víc než 12 miliard. Každou vteřinu tak jednička mezi českými bankami co do počtu klientů na poplatcích vydělala 386 korun.

České spořitelně patřilo loni 32 procent všech výnosů z bankovních poplatků na celém tuzemském bankovním trhu. O zbytek se podělily další velké banky. Druhá nejaktivnější byla ve výběru poplatků Komerční banka, která od klientů vybrala přes osm miliard. I KB si oproti loňsku polepšila, i když ve srovnání s Českou spořitelnou výrazně méně, jen o 2,5 procenta.

Třetí místo v poplatkovém žebříčku obsadila Československá obchodní banka s čistým poplatkovým výnosem ve výši 5,44 miliardy korun. Pro její klienty je to ale dobrá zpráva, protože loni odvedli bance o 2,5 procenta méně. Banka na nich inkasovala 5,4 miliardy, každou vteřinu 173 korun.

V celém bankovním sektoru se v minulém roce na poplatcích vybralo přes 38,3 miliardy, tedy o 5,19 procenta víc než v roce 2009. Banky si do zisku s každou vteřinou připsaly 1 216 korun čistých bankovních poplatků, tedy o 60 korun víc než o rok dříve.