ČEZ: Soláry a stopka jádru zdraží elektřinu až o pět procent

Praha - Domácnostem, které odebírají elekřinu od energetického gigantu ČEZ, se v příštím roce zvýší její cena v průměru o 4,9 procenta. Podle firmy stojí za růstem energie především vysoký příspěvek na obnovitelné zdroje a růst ceny elektřiny na burze po rozhodnutí Německa odstoupit od jádra. Elektřina od ČEZu by v případě nejběžnějšího tarifu a při průměrné spotřebě měla od ledna zdražit o 3,8 procenta.

ČEZ představil nové ceníky

Kvůli vývoji na burze vzroste cena silové elektřiny, která tvoří zhruba polovinu celkové ceny, o 8,4 procenta. „Zatímco pro letošní rok jsme nakupovali megawatthodinu v průměru za 48 eur, pro rok 2012 je to už 54,33 eura,“ uvedla výkonná ředitelka ČEZ Prodej pro segment Retail Zuzana Řezníčková.

Podle ČEZu tvoří významnou položku v cenách elektřiny i příspěvek na obnovitelné zdroje. Zatímco v roce 2010 činil 166 korun za megawatthodinu, v příštím roce bude již 419 korun za stejnou jednotku. „I přes opatření, která zabránila výstavbě dalších solárních elektráren, stoupne příspěvek oproti letošku v důsledku dokončení několika projektů na počátku roku a kvůli započítání korekčního faktoru z předchozích let. Vysoký příspěvek zůstane po dobu životnosti zdrojů, tedy 20 let, a Češi jeho prostřednictvím odvedou více než 800 miliard korun,“ vysvětlil obchodní ředitel Alan Svoboda.

Český energetický gigant ČEZ
Zdroj: Jan Rasch/isifa/Euro

Na začátku týdne Energetický regulační úřad (ERÚ) uvedl, že elektřina v příštím roce zdraží v průměru o 3,4 procenta. Ceny se liší podle regionu. Společnost E.ON, která působí v jižních Čechách a na jižní Moravě, zachová v příštím roce stabilní cenu elektřiny, zdraží v průměru o 0,1 procenta. Firma výhodně nakoupila energii na velkoobchodním trhu a také jí v příštím roce klesnou náklady na distribuci.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procenta akcií.

Vydáno pod