Test rybích prstů odhalil mouku místo masa, tři výrobky staženy z prodeje

Praha - Kvalita rybích prstů se výrazně liší napříč tuzemskými obchody. Některé výrobky podle časopisu dTest dokonce obsahovaly méně rybího masa, než bylo deklarováno, ale také zdrávo. Místo masa se pak v „rybích“ prstech objevovala strouhanka a mouka. Státní veterinární správa v těchto případech zahájila správní řízení.

Jak se hodnotilo?

Rybí prsty jsou oblíbené zejména u dětí a mnozí rodiče jim je zařazují do jídelníčku v domnění, že jejich zdraví prospívají rybím masem. Jaké maso a kolik ho ale vlastně v rybích prstech je? Odpověď se rozhodli nalézt redaktoři časopisu dTest.

Nakoupili proto 14 druhů mražených rybích prstů a pustili se do jejich zkoumání. Za kritéria si stanovili obsah rybího masa (30 procent), senzorické hodnocení usmaženého výrobku (25 procent), snadnost kuchyňské přípravy výrobku, tedy jestli se při smažení nerozpadal nebo neroztékal (20 procent), přítomnost nežádoucích látek (10 procent), pravdivost a dostatečnost deklarovaného označení a složení (10 procent) a obsah soli (pět procent).

Knedlík, nebo ryba?

Deklarované množství ryb se ve výrobcích výrazně lišilo – pohybovalo se od 22 do 65 procent. Ve třech výrobcích testy dokonce odhalily podstatně nižší obsah rybího masa, než bylo na obalu deklarováno. Jednalo se o rybí prsty z vlastních značek tří řetězců – Albert Euroshopper rybí prsty, Tesco Value Fish Fingers a Spar S-Budget rybí prsty.

Redaktoři dTestu upozornili na nedostatky Státní veterinární správu, která za klamání spotřebitele může udělit pokutu a která již zahájila správní řízení. Všechny dotčené obchody tvrdí, že ke stažení z prodeje již došlo a plánují provést vlastní laboratorní zkoušky k určení obsahu masa.

Namísto masa v rybích prstech byla samozřejmě strouhanka a mouka, v některých i bramborový škrob, hrachová vláknina nebo rýžová krupice a mnoho konzervantů. To se dá při nákupu většinou vyčíst již ze složení výrobku na obalu. Zdravé rybí maso je tu tedy obaleno mnoha sacharidy, které zvyšují jeho kalorickou hodnotu na úroveň houskového knedlíku.

Některé rybí prsty obsahovaly naopak více podílu ryby, než uváděl jejich obal. Například v Dětských rybičkách Nowaco mletých obal udával 32 procent masa, testy ale zjistily téměř 46 procent.

Nemleté jsou lepší

Při senzorickém hodnocení (chuť, vůně a konzistence) se potvrdilo, že chutnější jsou prsty z nemleté ryby. Velmi dobře získaly při senzorickém hodnocení prsty Fine Food Fish Fingers a aro Rybí prsty. Většina z nich měla také lepší konzistenci po usmažení než mleté výrobky.

Většina výrobků na obalech příliš nespecifikuje druh ryby, objevují se označení jako mleté rybí maso, mořská ryba nebo maso z bílých či treskovitých ryb. Možná proto, že v žádném z výrobků nebyla treska obecná, ale jenom příbuzné ryby treska aljašská a pestrá. Takovéto označení je nedostatečné. Podle nařízení Evropské komise č. 2065/2011 musí být u ryby uveden její druh, oblast odlovu, a zda jde o úlovek, či faremní odchov. 

Dobrou zprávou je, že ani v jednom z testovaných vzorků nebylo naměřeno nadlimitní množství toxického kadmia, olova a rtuti, všechny se do stanovené bezpečné hranice vešly bez problémů.

Přestože jsou výrobky s nižším obsahem masa levnější, jejich nákup se spotřebiteli příliš nevyplatí. Když si přepočtete, kolik korun byste zaplatili za kilogram rybího masa, v některých případech je cena i nad třemi stovkami. Za tu cenu si můžete rovnou koupit čerstvou mořskou rybu a nemusíte platit za strouhanku a mouku.

Kompletní výsledky testu naleznete na www.dtest.cz nebo v časopise dTest 11/2011.