Schäuble: Je nutné vytvořit přísný dohled nad rozpočty

Berlín - Německo chce všech 27 členů Evropské unie podřídit svému plánu integrace rozpočtové politiky a vytvoření přísného centrálního dohledu nad rozpočty. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble by tento akt rád provedl v rámci změny Lisabonské smlouvy. Připustil však, že pokud to neprojde, jsou i alternativní řešení jako „Euro-plus“ pro posílení hospodářské konkurence v EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy plánují radikální kroky v boji proti dluhové krizi, včetně rychlého zavedení nového Paktu stability. Zpřísnění rozpočtových pravidel by se ale podle této verze týkalo jen zemí eurozóny, které by se na tom dohodly na bilaterálním základě. Nový pakt by mohl vstoupit v platnost již začátkem příštího roku.

Země eura, které by se k nové dohodě nepřipojily, by podle této verze plánu musely zvážit své setrvání v měnové unii. To je podle analytiků cesta k rozdělení eurozóny a někteří politici se proti tomu již důrazně ozvali.

"Vedle rozpočtové disciplíny potřebujeme kroky, které získají zpět
ztracenou důvěru finančních trhů, proto navrhujeme, aby
všichni členové eurozóny spravovali dluh, který přesahuje práh 60 procent
HDP stanovený Paktem stability, ve svých vlastních fondech krytých jejich
vlastními příjmy," uvedl Schäuble.

Německé ministerstvo financí dnes uvedlo, že nyní „intenzivně pracuje na vytvoření Unie stability“, k níž chce dojít prostřednictvím změn evropské smlouvy. Berlín a Paříž chtějí své návrhy předložit před summitem EU, který se plánuje na 9. prosince a podle některých by to mohla být poslední šance na udržení eurozóny.