ČD Cargo vydá do konce roku dluhopisy za půl miliardy korun

Praha - Dluhopisy za půl miliardy korun vydá ještě před koncem roku dceřiná společnost Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo. Česká národní banka to již schválila. Informuje o tom v dnešním vydání deník E15. Bondy budou splatné v roce 2015. Firma plánovala vydat letos ve třech emisích dluhopisy v celkové hodnotě tři miliardy korun, ale jejich objem bude nakonec zřejmě o polovinu menší.

Vůbec první dluhopisy dalo ČD Cargo do oběhu letos v červnu, celkem za miliardu korun. „Nyní máme z trhu indikaci na půl miliardy korun,“ řek deníku finanční ředitel firmy Petr May. Podle něj ale může druhý balík dluhopisů narůst až na miliardu korun, pokud bude na trhu zájem.

Stejný princip by měl platit i příští rok, na který zatím ČD Cargo počítá se dvěma emisemi po půl miliardě. Limit pro celkový objem svých dluhopisů ke konci příštího roku si firma stanovila na tři miliardy korun.

Novinkou je, že společnost po vzoru státu chystá letos jednokorunové dluhopisy, jejichž výnos se díky zaokrouhlování de facto nedaní. „Z pohledu banky jsou takové dluhopisy snáze umístitelné,“ uvedl May. V první tranši přitom firma vydala bondy o jmenovité hodnotě 100.000 korun.

Výnosy půjdou na refinancování

Část výnosů z prodeje dluhopisů měla být použita na investice, ale ČD Cargo nyní sdělilo, že chce všechny peníze využít na refinancování takzvaných krátkých zdrojů, tedy kontokorentů a směnek. Podle Maye však vývoj hospodaření dovoluje firmě investovat z vlastních zdrojů. Emise roku 2012 už ovšem společnost investovat chce, píše E15.

Podle dopravce mohou na základě dluhopisového programu ČD Cargo vydávat dluhopisy v období deseti let. Celková hodnota vydaných dluhopisů však nesmí v jednom okamžiku překročit šest miliard korun.