Nadnárodní firmy se připravují na případný rozpad eurozóny

Brusel – Mezinárodní firmy si připravují plány na případný rozpad eurozóny. Jsou totiž znepokojené tím, že se evropským lídrům nedaří dostat šíření krize pod kontrolu. S informací přišel britský ekonomický list Financial Times, který se odvolává na rozhovory se šéfy desítek nadnárodních firem.

Šéfové společností chtějí ochránit své firmy před vývojem, který už není jen čistě teoretický. Nedávný výstup rozhovorů německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, kteří nastínili možnost odchodu Řecka z eurozóny, představoval první případ, kdy nejvyšší evropští lídři otevřeli otázku stálosti jejich 13 let trvajícího experimentu s měnovou unií.

„Začali jsme uvažovat, jak by (rozpad) mohl vypadat,“ prohlásil Andrew Morgan, šéf společnosti Diageo Europe. V případě, že by země opouštěly eurozónu, vedlo by to podle něj k masivní devalvaci, která by dovážené značky učinila velmi nákladnými.

K vážnějším obavám přistupují šéfové firem ve chvíli, kdy eurozóna zvažuje radikálnější možnosti, jak se s dluhovou krizí vypořádat, včetně možnosti nasměrování půjček z Evropské centrální banky (ECB) na pomoc zemím v potížích přes Mezinárodní měnový fond (MMF).

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Výrobci automobilů, energetické společnosti, firmy zaměřující se na spotřební zboží i další nadnárodní podniky se snaží minimalizovat rizika tím, že peněžní rezervy ukládají do bezpečných investic. Navíc také kontrolují výdaje, které nejsou zcela nezbytné. Siemens například vytvořil i vlastní banku, aby mohl u ECB deponovat své fondy.

Volkswagen je optimistický

Největší evropská automobilka Volkswagen však věří, že rozpad eura bude zvládnutelný. „Dopad nebude celkově pro naši společnost tak negativní, protože jsme hlavně vývozce a patříme ke světové skupině,“ myslí si finanční ředitel portugalské divize Volkswagenu Jürgen Dieter Hoffmann.

Část společností se zaměřuje na důsledky rozdělení eurozóny pro přeshraniční obchodní kontrakty a dohody o půjčkách. „Nejen aktéři na finančních trzích, ale stále více už i podniky z reálné ekonomiky se připravují na scénář rozpadu,“ prohlásil šéf bruselského ústavu Bruegel Jean Pisani-Ferry.