Kalousek: Česko nemá problémy s prodejem dluhopisů

Brusel - Česká republika dnes prodala v prvním kole aukce pětiletých dluhopisů cenné papíry za více než 8 miliardy korun. Poptávka dvojnásobně překročila nabídku. Průměrný výnos podle ministra financí Miroslava Kalouska, který aukci označil za velký úspěch, činil zhruba 3,5 procenta. Naopak velmi skepticky sa Kalousek staví k myšlence zavedení jednotných evropských dluhopisů.

V první kole aukce se prodaly papíry za 7,63 miliardy korun. Ve druhém kolem pak ministerstvo financí přijalo nabídky na nákup dluhopisů v objemu 1,16 miliardy korun. V obou kolem tak Česká republika získala asi 8,79 miliardy korun. Cílem bylo prodat dluhopisy v objemu osmi miliard korun.

„Jsem velmi rád, že mohu oznámit tak úspěšnou aukci pětiletých dluhopisů České republiky na domácím trhu, kdy poptávka více než dvojnásobně převýšila naši nabídku,“ uvedl Kalousek, který se v Bruselu účastnil zasedání s kolegy z Evropské unie.

Aukce se podle něj zúčastnila vedle českých subjektů i řada zahraničních investorů. „Prodali jsme je s průměrným výnosem 3,52 procenta, což je vzhledem k současné situaci na kapitálových trzích velmi dobrá cena,“ dodal ministr. Ten očekává ještě to, že se něco málo prodá v „konkurenčním kole“, takže by se celkem jednalo o dluhopisy za zhruba osm miliard korun.

„Pro mě bylo nejpotěšující, že poptávka dvakrát překročila nabídku, protože řada jiných zemí má zcela opačné problémy,“ podotkl ministr. Například Slovensko v aukcích opakovaně neuspělo. A problémy s prodejem dluhopisů mělo před týdnem také Německo, v aukci se mu podařilo najít kupce jen zhruba pro polovinu původně zamýšleného objemu bondů. Řada států zase musí nabízet výrazně vyšší výnosy.

Další aukci, tentokrát dvanáctiletých dluhopisů, ČR chystá na 7. prosince. Dosáhnout by měla zhruba stejného objemu jako v dnešním případě. Aukce se plánují několik měsíců dopředu. Kalousek přiznal značné obavy, které kvůli dluhové krizi a situaci na trzích měl. „Tuhle aukci jsme ohlásili před čtvrt rokem a vzhledem k posledním dnům na kapitálových trzích musím říct, že jsem byl značně nervózní,“ prozradil novinářům.

Eurobondům Kalousek nefandí

Kalousek dnes rovněž upozornil, že je skeptický vůči zavedení jednotných evropských dluhopisů. Představovaly by podle něj velké riziko. „V jejich zavedení já spatřuji především obrovské morální riziko, které by oslabilo tlak na finanční disciplínu zejména těch nejproblémovějších zemí,“ podotkl. Kromě toho se obává toho, že by o ně investoři neměli zájem.

Kalousek o eurobondech

"Já nesdílím to nadšení, že by se o ně investoři na finančním trhu prali a že by to skutečně byl ten nejatraktivnější a nejlevnější dluhopis."

Výpůjční potřeba České republiky se pohybuje podle něj kolem 200 miliard korun ročně. Na příští rok je to podle něj zhruba 226 miliard korun. Neslouží jen na pokrytí deficitu, ale také na splácení jistin.

Vydáno pod