ČD za 190 milionů prodaly barokní palác v Hybernské ulici

Praha - České dráhy prodaly na šestý pokus ve veřejné dražbě barokní Sweerts - Šporkovský palác v pražské Hybernské ulici. Kupec, jehož jméno organizátor aukce neuvedl, za něj zaplatí 190,22 milionu korun. Dráhy se palác snažily prodat od roku 2008, původní prodejní cena byla půl miliardy korun.

„Prodat historickou budovu se pětkrát nepodařilo, neboť předchozí zájemci nebyli schopni dostát svým závazkům. Navzdory současné realitní krizi se však nyní objevil kupec, který - jak všichni věříme - kupní cenu uhradí a stane se novým vlastníkem,“ uvedla Dana Hunčovská ze společnosti Clanroy, která dnešní aukci organizovala.

Hunčovská dodala, že zatím není možné jméno vítěze dražby zveřejnit. Podle zákona je k tomu nutný souhlas vydražitele, a ten jej zatím nedal. „Až k tomu od vítězné společnosti dostaneme svolení, její jméno zveřejníme,“ dodala Hunčovská.

Poslední neúspěšná aukce proběhla letos v květnu, kdy se dražby nikdo nezúčastnil. Vyvolávací cena byla 260 milionů korun. Ve čtvrté dražbě na konci loňska to bylo 300 milionů korun. Loni v létě dráhy palác prodaly společnosti Gest - hotel, která patří italskému podnikateli Girolamu D'Agostinovi. Ten však kupní cenu 310 milionů korun nikdy nezaplatil.

Sweerts - Šporkovský palác byl postaven v letech 1725 až 1789. V poslední době sloužil jako kancelářská budova, v níž sídlila část Českých drah a některé její dceřiné společnosti jako ČD Reality nebo ČD Travel. Nemovitost je zapsaná v seznamu kulturních památek.