Téměř třetina českých firem se stala obětí hospodářské kriminality

Praha – V Česku se obětí hospodářské kriminality v uplynulých dvou letech stalo 29 procent firem, jak vyplývá z nejnovějšího celosvětového průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) mezi 3 877 společnostmi, z nichž 84 bylo z ČR. Ve srovnání s posledním průzkumem z roku 2009 se počet společností v ČR, které se staly obětí kriminality, zvýšil o pětinu. Novým fenoménem se v Česku stala počítačová kriminalita.

Podle průzkumu se Česká republika dostala na průměr zemí střední a východní Evropy a mírně pod celosvětový průměr, kde se obětí hospodářské kriminality stalo 34 procent firem. V ČR i ve světě pachatelé stále častěji útočí prostřednictvím internetu.

Nejčastější ekonomické zločiny, se kterými se potýkají firmy všude ve světě, jsou krádež peněz, zpronevěra a účetní podvody. Nejvíce případů hospodářské kriminality zaznamenaly firmy působící v komunikačním a pojišťovacím sektoru.

Vyjádření PricewaterhouseCoopers

„Hospodářská kriminalita zůstává všudypřítomná, postihuje bez rozdílu velké i malé organizace po celém světě. Žádné odvětví ani firma v žádné zemi není imunní vůči podvodu.“

Nejčastěji je pachatelem hospodářské kriminality člověk přímo z poškozené společnosti, a to v 67 procentech případů. Před dvěma roky to bylo jen v polovině případů. Nejčastějšími externími pachateli byli zákazníci – ve 43 procentech případů – a dodavatelé – ve 29 procentech případů.

Každá desátá společnost navíc přiznává, že kvůli těmto druhům kriminality přišla o výraznou sumu vyšší než 94 milionů korun. Zadavatel průzkumu nicméně přiznává, že škody související s hospodářskou kriminalitou lze jen málokdy přesně posoudit, a tedy i sečíst.