Investoři se přestali bát, vrhli se na španělské i francouzské bondy

Madrid/Paříž – Španělsko a Francie dnes bez komplikací prodaly dluhopisy v hodnotě 8,1 miliardy eur. Španělsko sice muselo za dluhopisy nabídnout nejvyšší úrok za 14 let, poptávka však více než dvakrát předčila nabídku. Dnešní prodej bondů je považován za test důvěry investorů poté, co několik centrálních bank v čele s americkým Fedem a Evropskou centrální bankou oznámilo koordinované kroky na pomoc Evropě.

Madrid umístil tři různé splatnosti, poptávka přitom byla více než dvakrát vyšší než nabídka. Celkem Španělé prodali dluhopisy v objemu 3,75 miliardy eur (asi 95 miliard Kč), což je přesně na horní hranici vytyčeného pásma 2,75 až 3,75 miliardy eur.

Nejkratší splatnost byla tři roky, respektive v dubnu 2015. Za tyto papíry, s nimiž je spojen kupon 3,0 procenta, ministerstvo financí získalo zhruba 1,2 miliardy eur. Průměrný výnos činil 5,19 procenta, zatímco v předchozí aukci srovnatelných papírů na začátku října průměrný výnos dosáhl 3,64 procenta.

Francie, která se i přes opakující se hrozby stále chlubí lukrativním ratingem AAA, prodala dluhopisy za 4,3 miliardy eur. Úrok z desetiletých bondů se vyšplhal na 3,18 procenta, což je méně než v předchozí aukci 3. listopadu.

Huw Worthington, Barclays Capital

„Byly to dost pěkné aukce. Včerejší akce centrálních bank zcela jistě pomohla.“

Španělsko je spolu s Itálií považováno za zemi, kterou v současnosti nejvíce ohrožuje dluhová krize. A i Francie stojí na vratkých nohou. Ratingové agentury jí už dokonce pohrozily, že by mohla přijít o prestižní rating. Pokud by Itálie musela odepsat část svých dluhů, krize by se pak drtivě přelila do francouzského bankovního sektoru, který drží značnou část italských dluhopisů.

Itálie, která má po Řecku druhý nejvyšší veřejný dluh v eurozóně, musela v úterní aukci dluhopisů nabídnout téměř osmiprocentní výnos, tedy nejvyšší od roku 1999. Tentýž den musela Belgie za své šestiměsíční bondy nabídnout nejvíce za 3 roky.