Chávez: Zabráníme inflaci a naplníme obchody zbožím

Caracas - Socialismus ve Venezuele selhává. Chybí zboží, domácí produkce je nízká, inflace vysoká. Situaci má změnit nový zákon, který dle prezidenta Huga Cháveze zabrání jak zdražování zboží, tak prázdným regálům v obchodech. Vláda se snaží zkrotit inflaci, která se nyní dostala na hranici 26 procent. Podle obchodníků ale prezident situaci spíš zhorší, než aby ji stabilizoval.

Chybí olej, mycí prostředky, mouka i dostatek chleba

„Spousta věcí tady chybí. To by se ale nemělo stávat. Téměř vše, co potřebujeme k normálnímu životu, je z dovozu. Může za to znárodňování, které zapříčinilo pokles domácí produkce,“ říká dělnice Moraima Lopezová.

Úřady si pohlídají ceny u zboží, které je nezbytné pro každodenní život: léky, potraviny nebo třeba školní potřeby. Cen alkoholu nebo cigaret si úředníci všímat nebudou.

Hugo Chávez
Zdroj: ČT24/youtube.com

Venezuelský prezident v zákon věří a chce ho začlenit do práva a ústavy. Chávez nutí buržoazii spolupracovat, kdyby tomu tak nebylo, byli by vlastníci kapitálu a obchodníci ke spolupráci donuceni právem - vyvlastnění nebo pokuty. Za těmito kroky se skrývá jediné: Chávez chce dostat všechny důležité sektory pod svou kontrolu. „Budeme zabírat továrny a podniky, budeme znárodňovat to, co chceme, ale nic neprodáme,“ hlásá venezuelský prezident.

Odborníci jsou skeptičtí. Dle Victora Maldonada, prezidenta obchodní komory Caracas, není možné, aby byl systém tak posedlý vůči soukromému sektoru. „Jestliže jsme měli dříve inflaci nejvyšší v Latinské Americe, tak teď se to nezlepší. Pokud jsme měli nedostatek dříve, tak novelou se nic nevyřeší.“

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)