Piloti ČSA vyhlásili stávkovou pohotovost

Praha - České sdružení dopravních pilotů ČSA CZALPA vyhlásilo stávkovou pohotovost. Současně piloti ukončili první fázi protestu, při níž odmítli létat. Většina protestujících pilotů nastoupí v sobotu do práce. České aerolinie by během víkendu i tak byly schopny zajistit plánovaný letový provoz. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové si firma pronajala dostatečné množství náhradních letadel i s posádkami a už v těchto hodinách létá podle letového řádu.

prohlášení Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA

„Piloti ČSA po dnešním setkání ukončili první fázi svého protestu a rozhodli, že nebudou již trvat na důsledném dodržování všech svých práv stanovených kolektivní smlouvou. Nicméně vzhledem k tomu, že management odmítl byť jen jednat o návrzích CZALPA na řešení stávající situace v ČSA, Výkonná rada CZALPA s okamžitou platností vyhlašuje stávkovou pohotovost pilotů ČSA.“

„První fáze protestu byla úspěšná a poukázala na dlouhodobé problémy společnosti, špatné hospodaření a hlavně připravované vyvádění letadel ze společnosti, které může vést až k její likvidaci,“ prohlásil prezident CZALPA Peter Žmolík. K případné stávce by podle mluvčího CZALPA Filipa Gaspara mohli piloti přistoupit po nutných přípravách v příštím týdnu.

ČSA fungují podle letového plánu

Národnímu dopravci půjčily letadla i s posádkami Air Berlin, bulharské Air Via a dceřiná společnost Holidays Czech Airlines. Zahraniční aerolinky například na svých letech do Prahy nasadily větší letadla. Tato kapacita pomohla minimalizovat dopady dnešních protestů, dodala Hejsková. ČSA dnes musely deset linek nahradit jinými stroji. 

Odlety letadel ČSA z pražské Ruzyně ochromil od čtvrtečního rána protest zhruba třetiny pilotů z přibližně 380. Za akcí stojí České sdružení dopravních pilotů ČSA CZALPA, které nesouhlasí s převedením 11 letadel z ČSA do její dceřiné charterové společnosti Holidays Czech Airlines. Podle vedení společnosti se ale letadla pouze přesunují v rámci stejné skupiny a firma tím není ohrožena. S protestem pilotů nesouhlasí, podle Hejskové z úst CZALPA zaznívá celá řada nepravd a lží.

Čekání na letadlo ČSA
Zdroj: ČT24

Jak se na protest dívají sami piloti?

Rozhovor s Lubomírem Peškem, pilotem ČSA

Jak se Vám dnes spalo?

„Spalo se mi hodně špatně.“

Bojíte se, že vás třeba propustí?

„Určitě ano. Na to teď myslí každý.“

Myslíte třeba na pasažéry ČSA?

„Ano - a chceme se jim omluvit.“

Zdroj: ČT

Piloti, kteří měli být dnes v kokpitech, nyní řeší jiné problémy. I pilot Lubomír Pešek, kterého po jeho příchodu na letiště vyzvedla ochranka a vedla ho na jednání managementu s piloty. Do budovy totiž sám nesmí, protože firma mu zablokovala všechny vstupní karty. „Je jim vyhrožováno personálními tresty. Nepříjemné telefonáty, SMS ze společnosti. Tlak je opravdu neúnosný,“ říká Gaspar.

Budou mít piloti u Holidays Czech Airlines nižší plat?

Možným důvodem protestů dopravních pilotů je podle některých odborníků skutečnost, že u společnosti Holidays Czech Airlines, kam má část pilotů ČSA přejít, mohou být hůře odměňováni. Tuto možnost potvrdily i aerolinie s tím, že práce pilota v Holidays Czech Airlines je oproti pilotům na pravidelných linkách ve větší míře hodnocena na základě skutečného výkonu.

Pilot ČSA
Zdroj: ČT24

CZALPA dnes navíc vyzvalo Úřad pro civilní letectví (ÚCL) k zajištění bezpečnosti letového provozu, protože tlak, který vedení společnosti vytváří na zaměstnance, je prý neúnosný. „Neřešíme pracovněprávní vztahy,“ prohlásil mluvčí ÚCL Petr Navrátil. Rozhodnutí o způsobilosti létat podle něj záleží na pilotovi. Opatření ČSA, které protestujícím pilotům zakazuje létat, nicméně považuje za zvýšení bezpečnosti. „Jestliže se pilot necítí být schopen provést let, nebude na tento let plánován. Já v tom nevidím žádný důvod pro znepokojení,“ doplnil.

Počet letů, které dnes musely být v důsledku protestní akce v ČSA zrušeny, se podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí od dopoledne nikterak nezměnil. ČSA během dneška nevypravily tři odlety a přílety. Šlo o lety do Hamburku, Hannoveru a do Žiliny. Navíc byly zrušeny plánované přílety letadel z Říma a Popradu, protože ve čtvrtek tam letadla z Prahy neodletěla.

Vedení ČSA: Vyvodíme z protestu pracovněprávní důsledky

Podle prezidenta ČSA Philippa Moreelse se vedení firmy dnes s piloty sešlo, ale k žádné dohodě nedospěli. Piloti podle něj požadovali, aby ČSA zrušily restrukturalizační opatření, což management odmítl. Část pilotů od čtvrtka protestuje proti zamýšlenému převodu 11 letadel ČSA do dceřiné firmy Holidays Czech Airlines. Podle nich to je krok k likvidaci firmy.

Aerolinky začnou podle Moreelse v pondělí vyvozovat z protestu pracovněprávní důsledky. „Budeme škodu vymáhat po pilotech, kteří se protestu účastnili,“ uvedl s tím, že vedle vymáhání škody to budou ještě další kroky. Škody ČSA odhadl v řádu milionů denně.