Živý, umělý? Začíná prodej vánočních stromků

Praha - Jako každý rok s počátkem měsíce prosince startuje mimo jiné prodej vánočních stromků. Podle prodejců stouply od loňska jejich ceny zhruba o desetinu. Nejoblíbenější jsou v posledních letech i přes vyšší cenu jedličky, následované tradičními smrky. Letos dokonce nabízí někteří prodejci službu objednání vánočního stromku přes internet.

Živých vánočních stromků Češi každý rok koupí zhruba milion kusů. Jejich pěstování je výrazně šetrnější k životnímu prostředí než výroba umělých, a zájem o ně i proto každoročně mírně roste.

Většina stromků určených pro předvánoční prodej pochází ze zvláštních pěstitelských plantáží. Lesní stromky mají podle pěstitelů o něco horší kvalitu. I tak se ale musí lesníci bránit proti krádežím. Nejčastěji prořezáním větví, nebo pachovým postřikem, který se aktivuje v teple.

Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí, Magistrát Jihlavy:

„V okamžiku, kdy si někdo přinese takto ošetřený stromek domů, má po vánoční atmosféře. Je to na bázi lanolínu - tedy smrdí to ovečkami. Anebo na bázi kyseliny máselné - kdo si někdy nechal zkazit máslo, ví jaké to je.“

Novinkou je u některých prodejců třeba možnost objednat si stromek přes internet. Za příplatek vám ho někteří přivezou až domů. Nejoblíbenějším druhem je v posledních letech jedle. Jejich obliba se do Česka dostala hlavně ze západní Evropy.

Vánoční stromky v prodeji (zdroj: ČT24)
Vydáno pod