Automaty na zlato, šperky a stříbrné pruty zaplavily Indii

Dillí - Automat na zlato už nikoho nepřekvapí, ale jedno indické zlatnictví přišlo s inovací. Jejich stroje prodávají i šperky zdobené diamanty nebo zlaté a stříbrné pruty. Automat přijímá hotovost i bankovní karty.

Vybrat si může každý. Ceny šperků začínají v přepočtu na 346 korunách, nejdražší kousek stojí téměř 11 tisíc. V nabídce je 36 druhů. „Pokud hledáte dárek, tak pěkná kytka vyjde na 20 dolarů, ovšem za 16 dolarů si můžete koupit 10gramovou stříbrnou minci. Za 60 dolarů už seženete set náušnic s řetízkem. Ideální dárek pro vaše milé nebo známé, kteří si budou tento předmět pamatovat velmi dlouho, v porovnání třeba s kytkou, která brzy uschne,“ řekl Sanjay Agarwal, ředitel exportní společnosti Gítáňdžali. 

Indové zlato a šperky milují. V první polovině roku si nakoupili 540 tun žlutého kovu, což je oproti loňsku o 21 procent víc. „Po celé Indii nainstalujeme během následujících tří let až 75 strojů. Ozvali se i ze zahraničí. Chtějí automaty postavit na mezinárodních letištích v Singapuru, Hongkongu a Londýně,“ uvedl Agarwal.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Ve světě už automaty na zlato fungují. Úplně první se objevil v Německu v roce 2009. Vyzkoušet by si ho mohli i Češi, podobný projekt totiž plánuje i česká mincovna.